Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet pacientů se zhoubnými nádory kůže roste

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Počet pacientů se zhoubnými nádory kůže roste, za 20 let se podle Národního onkologického registru zdvojnásobil. Nemocných ale díky včasnému odhalení a lepší léčbě umírá téměř stejně. Nejčastěji onemocní lidé ve věku 55 až 59 let. Rizikem pro vznik nádorů je spálení kůže sluncem, zejména v dětské věku, a dlouhodobý nebo častý pobyt v rovníkových oblastech světa.

Melanomů bylo v roce 2015, ze kterého pochází poslední data v registru, v Česku odhaleno přes 2500. Podlehlo jim 440 lidí. Melanom s metastázami tvoří čtyři procenta kožních nádorů, způsobuje ale až 79 procent úmrtí.

"Melanom vzniká z pigmentotvorných buněk, většinou to bývá jejich poškozením. Obvykle je to v důsledku častého výskytu na slunci a nedostatečné ochraně," řekl předseda České dermatovenerologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Petr Arenberger.

Vliv na vznik rakoviny kůže má také takzvaný fototyp kůže, nejvíce ohrožení jsou lidé světlovlasí a modroocí se světlou kůží. U desetiny nemocných se nádor najde i u některého z rodinných příslušníků.

Před několika lety přežíval déle než rok pouze jeden ze čtyř pacientů s melanomem. Střední doba přežití se pohybovala mezi šesti a devíti měsíci. Lepší vyhlídky podle Arenbergra přináší imunologická léčba, která vyvolává reakci imunitního systému zacílenou na nádorové buňky.

"Ze skupiny pacientů, kterým byla nasazena imunologická léčba a přežili jeden až tři roky, prakticky nikdo neumírá. Pacienti se nemohou považovat za vyléčené, ale z akutního stádia se dostanou do chronického stádia, který známe například ve spojitosti s infekcí HIV," vysvětlil. Až čtvrtina nemocných má naději na přežití 10 a více let bez známek onemocnění.

Od letošního února je tato léčba hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Na schválení úhrad čeká také pro některé typy rakoviny plic a močového měchýře.

Prvními příznaky nádoru kůže jsou změny na mateřských znaménkách. Nejčastěji mění útvar své zbarvení a okraje, šupí se, mění svou velikost, vyklenuje se nad povrch nebo může svědit či krvácet. V pokročilých případech má pacient zvětšené lymfatické uzliny.

Témata:  rakovina melanom zdraví lidé

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy