reklama

Sněmovna na nynější schůzi vůbec o odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z funkce místopředsedy dolní komory kvůli jeho výrokům o koncentračním táboře v Letech u Písku nehlasovala. Přestože se lidovcům podařilo nasbírat dostatek podpisů poslanců na to, aby se o zařazení bodu mohlo hlasovat, nakonec pro něj zvedlo ruku jen 70 ze 169 přítomných poslanců, což nestačilo.

„Rozhodně se mi příčí výroky Tomia Okamury, důkazem je, že jsem byla mezi prvními, kdo jeho odvolání z postu místopředsedy PS podepsal,“ napsala na sociálních sítích poslankyně Helena Langšádslová.

„Dnes jsem nehlasovala, protože jsem byla v daný moment na jednání a tento bod jsem bohužel nestihla. Mrzí mě to, ale můj hlas by stejně bohužel nestačil. Hodlám ale dál podporovat každou další snahu o odvolání pana Okamury, takový člověk nemůže být v tak vysoké ústavní funkci,“ přiznala ve středu politička.

Její přiznání ale vyvolalo vlnu nevole. Podle hlasovacího zařízení totiž byla v sále přítomna, přesněji její hlasovací karta byla zasunuta ve stole. Na stránkách Poslanecké sněmovny se pak u jejího jména objevil zápis o tom, že se hlasování „zdržela“. Na to poukázal například brněnský radní Svatopluk Bartík, který se „proslavil“ kvůli slovům o rakovině Miloše Zemana.

„Pokud poslanec je přihlášený svou hlasovací kartou a není přítomný v sále, systém vyhodnotí hlas jako 'zdržel se',“ poučoval ho politik TOP 09 Jiří Kuchař. Tím ale diskuze zdaleka neskončila. „Pokud nechá poslanec kartu v zařízení, tak jednoznačně pochybil a jedná proti zákonu o jednacím řádu. Chápu, když si např. odskočí na záchod a je za 5 min zpět. ale paní Langšádlová tvrdí, že 'byla v daný moment na jednání'. Raději dál bez komentáře,“ pokračoval Bartík.

„Nemohu s vámi souhlasit, paní poslankyně byla na jednání, myšleno na jedna i mimo sál. Opravdu mi věřte, že kdyby byla přítomna v jednacím sále, hlasovala by pro,“ ujišťoval ho Kuchař. „To já vám samozřejmě zcela věřím. ale paní poslankyně neumí řemeslo, tak vypadá, že drží Okamuru. To je ovšem její chyba,“ rýpnul si Bartík.

Lidé se kvůli tomu všemu na facebooku Langšádlové začali ptát, jak to vlastně s oním hlasováním bylo. „Paní poslankyně, stejně jako poslanec Válek byli na jednání, bohužel nestihli doběhnout do sálu včas, hlasovací systém prokázal, že se poslanci zdrželi, jelikož zůstali přihlášeni svou hlasovací kartou,“ pustil se do vysvětlování Kuchař z TOP 09.

„Paní poslankyně porušila zákon. kromě toho oba s panem Válkem zvyšovali hlasovací kvórum, i když v daném případě to nebylo fatální. ale ukazují, že neumí dělat svoji práci,“ opět se ozval Bartík. To ale podle Kuchaře není pravda. Brněnský radní však jako argument přidal citaci ze zákona o jednacím řádu Sněmovny.

Do diskuze se pak zapojili i další zvědavci. „O čem bylo to jednání, že bylo tak důležité, že jste nemohla hlasovat? Nedalo se to naplánovat jinak? Co mám říkat voličům až je budu přemlouvat ať volí topku?“ zajímalo jednoho z diskutujících. „To jste stihnout měla. Takové politikum žádné jednání nemůže převážit,“ přidala se další uživatelka. „Jak nestihla??? Za to Vás platíme, abyste stíhala!“ nešetřil kritikou publicista Jan Rejžek.