Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zasáhne Česko další epidemie ptačí chřipky? Na Západě už řádí nebezpečný subtyp viru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Veterináři se stále obávají rizika zavlečení ptačí chřipky na české území. U volně žijících ptáků se nemoc objevila letos například ve Velké Británii, v Dánsku, Švédsku, Německu nebo v Irsku.

V ČR se ptačí chřipka poprvé po deseti letech vyskytla loni, vybilo se kolem 100.000 opeřenců. "Obranou před rozšířením nákazy do chovů drůbeže je především důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti, jako je například zasíťování nebo zastřešení chovů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

V Nizozemsku se objevila vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N6 v chovu na konci února. "Pro včasné rozpoznání nákazy je pak nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě nebo soukromému veterinárnímu lékaři," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Chovatelé v komerčních chovech mají povinnost hlásit veterinářům případy, kdy ptáci sníží množství sežrané potravy nebo vypité vody o více než pětinu, když klesne produkce vajec o více než pět procent déle než po dva dny a když se zvýší úmrtnost v chovu na více než tři procenta ptactva týdně.

Kvůli nákaze bylo nutné loni utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech byl kvůli nemoci loni na jaře vybito 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa nemoc

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy