reklama

Protesty proti zvolení komunistické mlátičky Zdeňka Ondráčka do čela komise pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů sice na první pohled vyslaly pozitivní vzkaz v tom smyslu, že společnosti není všechno jedno. Reálně však mnohé nezmění, ve skutečnosti spíše upozornily premiéra Andreje Babiše na jeho meze. Jisté procento voličů ANO sice Babiš skutečně naštval, lze se však domnívat, že pouze dočasně.

Cynismus Pelikána, Babiše i TOP 09

Politické karty jsou rozdány a i mnoho zákulisních dohod dávno platí. „Demokratičtí politici“ teď nasedají na vlnu rozhořčení ze strany veřejnosti, v některých případech jde ale o pokrytectví. To největší možné ukázal premiér v demisi Andrej Babiš. Ale bez podílu na hladkém zvolení mlátičky nejsou ani opoziční partaje. Vždyť i ony vrchovatou měrou přispěly. Například sociálních demokratů chybělo ve Sněmovně při hlasování o Ondráčkovi osm (!), včetně šéfa strany Jana Hamáčka nebo exministryně školství Kateřiny Valachové. Z TOP 09 chyběli tři poslanci a za ODS dva. Teď tyto strany hlasitě protestují. Absurdní je také postoj ministra spravedlnosti v demisi za hnutí ANO Roberta Pelikána. Ten sice vyhlašoval, že v případě Ondráčkova zvolení zváží rezignaci, následně ale přiznal, že při volbě nepodpořil protikandidáty Ondráčka, nýbrž vhodil neplatný lístek!

Protesty na náměstích však ukázaly největší slabinu Andreje Babiše. Bez jakéhokoliv ostychu se odhalilo, že Babiš se řídí pouze tím, co mu poradí jeho marketingový tým. Začíná se bouřit ulice? Rychle otočíme. Babišův status (o tom, že on je proti zvolení Ondráčka) na Facebooku rozhořčil možná víc lidí než skutečnost, že byla mlátička zvolená. Nespokojení lidé začali hromadně psát právě na Babišovu stránku. Jádro pudla je však někde jinde. V sestavování vlády hnutí ANO s podporou KSČM. Protesty ale byly „pouze“ proti Ondráčkovi, částečně proti premiérovi. Neměly potřebnou intenzitu a sílu. Pro Babiše je to nicméně překážka. Nyní musí nalézt způsob, jak uspokojit ulici (pokryteckými statusy to nezvládl), ale zároveň KSČM, kterou potřebuje k tomu, aby jeho vláda byla legitimní. Naštěstí se může šéf hnutí ANO opřít o časovou rezervu, jež mu poskytl prezident Miloš Zeman. Ten by si přál legitimní vládu v červnu.

Babiš bude muset s KSČM vymyslet řešení celé situace

Sečteno a podtrženo. Andrej Babiš má své limity, které mu teď společnost připomněla. Ostatní strany jednají poměrně pokrytecky, právě ony mohly k protestům vyzvat, mohly jim ale také předejít a zvolení Ondráčka zabránit. Nyní nás zřejmě čeká dlouhé vyjednávání mezi KSČM a hnutím ANO. Dá se očekávat, že KSČM bude za opuštění postu Ondráčkem požadovat nějakou protislužbu – společnost i mediální prostor by měl pozorovat, o co půjde. Pokud chtějí být protestující více slyšet, měli by vytrvat a přesvědčovat i další občany, že situace je vážná. A Babiš? Ten by neměl podceňovat inteligenci voličů. I když často „naletí“ na ledacos, ne všechno jim je jedno.