Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda přišla o podporu od KSČM? Filip a Ondráček si stěžují na "odporné výhrůžky"

Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda komunistů Vojtěch Filip dnes řekl, že týmy ANO a KSČM budou dál pracovat na hledání programových průniků. Rozhodnutí, zda by komunisté mohli tolerovat druhou vládu hnutí ANO, je ovšem na vážkách.

"Rozhodnutí, jestli i při případné programové shodě na většině bodů se rozhodneme pro toleranci vlády, je teď velmi na vážkách. A to ne z důvodů programových, ale z důvodu důvěryhodnosti partnera," uvedl Filip na adresu hnutí ANO. Pro komunisty má podle něj samotné jednání s ANO složité politické konotace.

Zdeněk Ondráček dnes ve Sněmovně uvedl, že z funkce šéfa komise pro GIBS neodstupuje kvůli "pár křiklounům" v ulicích, jak nazval pondělní protestní demonstrace tisíců lidí v některých městech proti jeho pátečnímu zvolení. Krok zdůvodnil svou bezpečností a bezpečností své rodiny. Filip uvedl, že se s ničím podobným nesetkal, i když sám čelil nevybíravým útokům. "Musím říct, že něco tak odporného jsem ještě neviděl," řekl. Výhrůžky, kterým čelil Ondráček, považuje za útoky na ústavní systém ČR.

Další postup ohledně obsazení šéfa komise pro kontrolu GIBS chce Filip nechat na orgánech komunistické strany, které se sejdou v příštích dvou týdnech.

Ondráček je jediným členem komise za KSČM, na jejíž vedení si s odkazem na dohodu stran komunisté činí nárok. Některé strany popírají, že šlo o dohodu a tvrdí, že rozložení funkcí nadiktovalo hnutí ANO spolu s KSČM a SPD. "Já nemám žádný důvod vyměňovat Zdeňka Ondráčka v této komisi. My ctíme odbornost a je zřejmé, že tu odbornost má z těch členů z jednotlivých klubů vlastně jen on," uvedl Filip.

Témata:  Vojtěch Filip Zdeněk Ondráček Andrej Babiš KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy