reklama

Zeman byl zvolen prezidentem na konci ledna, když ve druhém kole přímé volby porazil bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Zeman na Pražský hrad přijel limuzínou ve společnosti manželky Ivany a dcery Kateřiny. Obě ho doprovodily společně s kancléřem Vratislavem Mynářem i při příchodu do Vladislavského sálu. Slib poté složil s dlaní položenou na ústavu do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Krátce po přísaze zahřmělo z nedalekého Petřína 21 dělových salv, v sále zněla česká hymna.

Po složení slibu staronový prezident přednesl inaugurační projev. V jeho první části zhodnotil své dosavadní působení na Pražském hradě. Zdůraznil, že se během uplynulých pěti let setkával s občany při cestách do krajů.

Při minulé inauguraci Zeman přijel ke vstupu na Pražský hrad, letos ho limuzína přivezla přímo ke Starému královskému paláci. Před pěti lety Zeman poté do Vladislavského sálu přišel sám, tentokrát ho držela za ruku první dáma, za nimi šla jeho dcera s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Letos se nekoná také vojenská přehlídka, která následovala po složení prezidentského slibu na třetím hradním nádvoří. Zeman se také dnes neukloní u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jeho památku uctil již ve středu v Lánech.