Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Spravedlivý státník? Ne, Zeman vystoupil jako bořitel a zavelel k útoku. Jeho projev obsahoval zášť a manipulace

Zemanův inaugurační projev vyvolal rozporuplné reakce, část poslanců opustila Vladislavský sál
Zemanův inaugurační projev vyvolal rozporuplné reakce, část poslanců opustila Vladislavský sál
Foto: Twitter

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Ten, kdo očekával, že druhý mandát prezidenta Miloše Zemana bude umírněný, se šeredně spletl. Inaugurační projev, který spatra přednesl, nebyl státnický a nebyl důstojný. Největším Zemanovým prohřeškem bylo, že neměřil všem stejně a spravedlnost pro něj není univerzální hodnotou. Zeman také pomyslně spustil „válku médií“. Na jedné straně zkritizoval značnou skupinu médií, která mu není nakloněna, na druhé vyzval občany, aby se více informovali a angažovali.

Ten, kdo očekával, že druhý mandát prezidenta Miloše Zemana bude umírněný, se šeredně spletl. Inaugurační projev, který spatra přednesl, nebyl státnický a nebyl důstojný. Největším Zemanovým prohřeškem je, že neměří všem stejně a spravedlnost pro něj není univerzální hodnotou. Zeman také pomyslně spustil „válku médií“. Na jedné straně zkritizoval značnou skupinu médií, která mu není nakloněna, na druhé vyzval občany, aby se více informovali a angažovali.

Neúměrnou část projevu, který by měl být státotvorný, věnoval „zločinci“ Zdeňku Bakalovi a jeho mediálnímu domu. Ostře odsoudil Hospodářské noviny, server Aktuálně, časopis Respekt. O trestně stíhaném premiérovi v demisi však neřekl ani slovo. Přednost dostal z ničeho neobviněný Bakala. Jmenovité odsouzení jedné konkrétní osoby by do prezidentského inauguračního projevu vůbec nemělo patřit. Spíše se zdálo, že Zeman vnímá projev jako součást nějaké předvolební kampaně. Ani slovem se nezmínil o občanských protestech z pondělka, kdy lidé zaplnili náměstí po celé republice v rámci protestu proti mlátičce Zdeňku Ondráčkovi. Ani slovem nepřipomněl únorové události roku 1948 a komunistický puč (ostatně, proč by to dělal – na sjezd komunistické strany se jako první polistopadový prezident chystá). Ani slovem nezavadil o výroky některých funkcionářů hnutí SPD Tomio Okamury, kteří zpochybnili romský holocaust. Nedotkl se ani vraždy novináře na Slovensku. Jinak se však novinářům věnoval velmi důkladně.

Kromě kritiky Bakalových médií se pustil do České televize a výslovně zatratil politickou stranu TOP 09, které měla ČT údajně nadbíhat. Zeman současně vyzval občany, aby se více angažovali a více se informovali. Odkud ale, když zatratil jedny z nejvlivnějších médií, která jsou považována také za jedny z nejserióznějších? Pomyslně tak vyhlásil válku mezi „mainstreamovými“ médii a novějšími a alternativními. Jeho dvorním generálem je bezpochyby kromě Radima Panenky (Parlamentní listy) a Petra Žantovského (mediální expert blízký hnutí ANO a nově dosazený do Rady ČTK) Jaromír Soukup, generální ředitel TV Barrandov. Zeman tak nejen, že nehodlá společnost spojovat, válečné příkopy spíše prohlubuje.

Soukup ve svých pořadech ústavně a velmi tvrdě kritizuje poměry v České televizi. Na jeho diskuzní pořady se navíc dívá kolem 300 tisíc lidí, jeho vliv tak není omezený. Česká televize se však rozhodla bránit a její ředitel Petr Dvořák Soukupa vyzval, aby přišel s Dvořákem diskutovat. Soukup se zatím „kroutí“ a klade si podmínky. Prezident samozřejmě má právo na kritiku české žurnalistiky. Měl by však zároveň nabídnout řešení, jak situaci zlepšit a neměl by jmenovitě ukazovat na pomyslné škůdce.

Část poslanců (z ODS, TOP 09 či KDU-ČSL), kteří odešli při Zemanových nedůstojných hodnoceních, budou bezesporu částí médií (právě těch alternativních), ale i velkou částí společnosti zatracováni. Slova o tom, že ze sálu odešla „pražská kavárna“ už kolují po internetu. V této souvislosti překvapil Andrej Babiš, který Zemana za projev rozhodně nepochválil. Prezidentova zbytečná slova plná zášti nepovažuje za rozumné a „mrzí ho“. Zemanův drsný a nestátnický projev si nicméně své publikum našlo. Občany by přitom mělo zarazit, že se prezident ani nedotkl Ústavy. Přitom jde o tradici, která se se složením prezidentského slibu pojí. Zapomněl na to prezident, nebo tím chtěl prezident naznačit, kam bude v budoucnu směřovat vývoj republiky?

Témata:  Miloš Zeman komentář Zdeněk Bakala TV Barrandov prezident ČR Petr Dvořák Česká televize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy