Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci církví se budou modlit za čínské křesťany žádající o azyl v ČR

Křesťanství
Křesťanství
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Praha - Česká biskupská konference (ČBK) vyzvala ke spravedlivému vyřešení situace skupiny čínských křesťanů, kteří žádají v ČR o azyl. Chtějí se za ně v neděli modlit při mších svatých. Informoval o tom mluvčí České biskupské konference František Jemelka. Podporu čínským křesťanům vyjádřila i Českobratrská církev evangelická.

Pouze osmi čínským křesťanům, kteří v České republice požádali o mezinárodní ochranu, udělilo ministerstvo vnitra na konci února v Česku azyl. Zbylých 70 žádostí bylo zamítnuto.

"Výsledek procesu a další osudy těchto lidí nám nejsou lhostejné, a proto apelujeme na spravedlivé vyřešení jejich situace zhoršované nejistotou a obavami. Jsme vděčni za ty, kterým byl azyl udělen, protože dostali naději na život ve svobodné společnosti. Taktéž věříme ve spravedlivý přezkum rozhodnutí o neudělení azylu větší části těchto žadatelů," uvedla v prohlášení ČBK.

Biskupové doufají, že bude nalezeno dobré řešení pro další život lidí, kteří se ocitli ve velmi složité životní situaci. "V případě, že k tomu budeme moci nějak přispět, jsme připraveni," uvedli. Žadatele o azyl podpoří modlitbami o 4. neděli postní, tedy tento víkend.

"Jsme vděčni za udělení osmi azylů. Křesťané jsou v ČLR kvůli víře pronásledováni, a pokud by se tam odmítnutí žadatelé museli vrátit, hrozí jim postih a pronásledování. Přáli bychom si, aby mohli v naší zemi zůstat a svobodně vyznávat svoji víru, pokud tak nemohou činit ve vlastní zemi," uvedla v prohlášení Českobratrská církev evangelická. 

Právníci zastupující odmítnuté žadatele se hodlají obrátit na soudy, aby rozhodnutí ministerstva vnitra přezkoumaly. "To, že žadatelé aktivně projevují zájem o začlenění do společnosti, učí se česky, někteří z nich pracují, dokazuje, že nechtějí být závislí na podpoře a nejsou ekonomickými migranty. Děkujeme všem, kdo žadatelům pomáhají. Modleme se za čínské křesťany v jejich vlasti i v naší zemi!" dodal evangelíci. 

Právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Hana Franková minulý týden uvedla, že většina neúspěšných žadatelů proti rozhodnutí ministerstva podá žaloby. Řešit je mají krajské soudy po celé republice. Podávány budou podle regionů, kde nyní neúspěšní žadatelé o azyl bydlí. Advokátka nemohla ke klientům sdělit bližší podrobnosti. Ti neúspěšní jsou ale podle ní ve špatném stavu a z rozhodnutí českých úřadů jsou zdrceni.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další křesťanské církve čínský režim potírá.

Rozhodnutí českých úřadů trvalo zhruba dva roky. Podle vnitra museli žadatelé prokázat, že ve vlasti čelili pronásledování. Pro udělení azylu podle ministerstva nestačila pouze skutečnost, že žadatel je členem menšinové komunity.

Témata:  křesťanství Čína Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy