reklama

Podněty, které má k dispozici příslušný ministerský odbor, podle svých slov neviděla. Babiš začátkem března řekl, že má o hospodaření GIBS pochybnosti, a proto požádal ministryni, aby její úřad kontrolu zahájil.

Zaměstnanci ministerského odboru kontrolují hospodaření inspekce na základě manuálu. "Výsledky pak představí výhradně kontrolované osobě a nikomu jinému. Pokud se inspekce domnívá, že je vše v pořádku, nemá se čeho bát," dodala Schillerová.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který Schillerovou kvůli kontrole ve Sněmovně již interpeloval, jí v dnes v reakci řekl, že když obdržela podnět, muselo jí být jasné, že existuje obrovské podezření z konfliktu zájmů. Vysvětlil to tak, že podnět jí podal trestně stíhaný předseda vlády, který podle něj může mít zájem na to, aby vyměnil ředitele GIBS.

Mezi šéfem inspekce Michalem Murínem a premiérem Babišem se v nedávné době rozhořel spor. Inspekce již dříve informovala, že premiér na Murína vyvíjí nátlak, aby odstoupil. "Nikoho jsem nevydíral, nikomu jsem nevyhrožoval," řekl dnes Babiš. Murín je podle něho "velký problém", v čele inspekce neměl podle Babiše nikdy stát.

Babiš už dřív ve Sněmovně uvedl, že podnět ke kontrole dal on. Řekl, že za minulé vlády ho koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL přehlasovali v otázce navýšení financí pro GIBS kvůli náboru dalších lidí. "Dostal peníze navíc pro další příslušníky, a část těch peněz použil na nestandardní výši odměn, která byla 30 milionů, normálně to bylo 13 milionů. GIBS nikdy nebyl kontrolován, tak jsem požádal ministerstvo financí o interní kontrolu," konstatoval premiér.