Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet pacientů s chřipkou v ČR klesl

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Počet pacientů s chřipkou v Česku tento týden mírně klesl. Lékaři nahlásili asi 1923 případů akutních infekcí dýchacích cest na 100.000 obyvatel, což je pokles o 3,1 procenta. Od začátku epidemie do konce února podlehlo virové nákaze 50 lidí.

"I přes mírný pokles nemocnosti se dynamika epidemie mění jen velmi pomalu a je spíše roztažena v čase," uvedlo ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Nemocnost kolísá, více než 2000 případů na 100.000 obyvatel hlásí Moravskoslezský, Liberecký, Jihomoravský, Pardubický a Plzeňský kraj.

Nemocných může být ještě víc. Mnozí lidé totiž do ordinací nedorazí, nemoc přecházejí, nebo si vezmou v práci dovolenou.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. Mnohé nemocnice a domovy důchodců proto zakázaly návštěvy.

Od začátku chřipkové sezony do konce února podlehlo chřipce 50 lidí. Loni za celou sezonu zemřelo na chřipku 114 lidí. Loni epidemie skončila už na začátku února, letos tou dobou začala. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů.

Témata:  chřipka nemoc zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy