Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze demonstrovaly stovky lidí za vyšetření vraždy Kuciaka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brno - Stovky lidí se dnes shromáždily před slovenským velvyslanectvím v Praze na demonstraci za nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Odsuzovali slovenského premiéra Roberta Fica a vyzývali ho k odchodu. Akci zorganizovali slovenští občané žijící v Praze. Účast odhadli na nejméně 1500 lidí. Na protestech se sešli také lidé v Brně. Tisíce demonstrantů přišly na náměstí v centru Bratislavy.

Protestující v Praze zcela zaplnili prostor naproti velvyslanectví a zástup sahal i do dvou přilehlých ulic. Přinesli si transparenty s nápisy "Nastal čas pre slušných ludí", "Vrah Fico" nebo "Fico už ma Sörös" v narážce na to, že slovenský premiér Robert Fico kritizoval prezidenta Andreje Kisku za loňské setkání s americkým finančníkem a filantropem Georgem Sorosem. Na akci vystoupilo několik řečníků a lidé skandovali "Chceme slušnou vládu" či "Fico do basy". Také zvonili klíči a na závěr zazpívali slovenskou hymnu.

Jeden z řečníků citoval z dopisu duchovního Tomáše Halíka, který mimo jiné napsal, že lidé nesmí být lhostejní vůči zlu, které zaplavuje obě země. "Nám všem nyní zvoní hrana. Zastrašování médií a zabíjení novinářů jsou varovný zločin," uvedl. Vystoupil i filozof Martin Putna. Vrahem obou lidí v duchovním smyslu jsou podle něj Fico a český prezident Miloš Zeman. Oba podle něj patří před soud. Putna měl před několika lety spor se Zemanem, který mu odmítal udělit profesorský titul. Bývalý politik Fedor Gál řekl, že žijeme v době, kdy emoce rozhodují o politice. "Na Slovensku v tuto chvíli vidím jediného politika, který dokáže generovat pozitivní emoce. To je (prezident) Andrej Kiska," prohlásil.

Také v Brně na Komenského náměstí se po 17:00 sešlo téměř 500 lidí, shromáždili se u sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na akci nazvané Postavme se za slušnost. Organizátoři podpořili protesty proti vládě na Slovensku. Za akcí stojí mimo jiné Slováci žijící v Brně.

Témata:  demonstrace Ján Kuciak

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy