reklama

„V pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa zazněla částka 135 korun za televizní poplatek celkem šestnáctkrát, částka 7 miliard korun v souvislosti s ročním rozpočtem ČT pak jednadvacetkrát. Vedle toho pak také celkem devatenáct zavádějících a manipulativních tvrzení a osmnáct nepravdivých výroků,“ uvedla ČT v desetistránkovém materiálu, který zveřejnila v reakci na Soukupův pořad.

ČT například cituje Soukupova slova, že koncesionářský poplatek musí platit každý. S tím ale televize nesouhlasí a uvádí, že poplatky jsou většinou odváděny za celou domácnost. Pravda prý ani není, že má ČT rozpočet 6 nebo 7 miliard, jak tvrdil Soukup. „Průměrný příjem za poslední tři roky činil 5,66 miliardy za rok,“ píše se v materiálu.

Veřejnoprávní stanice vyvrací i Soukupova slova o reklamě. Ta se může vysílat jen na kanálech ČT2 a ČT sport. Ročně z ní pak stanice získává 117 milionů, ze kterých ale jde 34 milionů do Státního fondu kultury. Podle slov Soukupa má ale ČT s reklamy půl miliardy.

ČT na informace z pořadu TV Barrandov reagovala už v uplynulém týdnu v podobě tweetů. Reakci ČT ale zástupci TV Barrandov odmítli a svými výroky si stojí. Tvrdí, že ČT informace účelově zkresluje. Jaromír Soukup rovněž avizoval, že v pořadech zaměřených na ČT bude pokračovat.

Na facebooku je tak možné vidět upoutávku na další díl pořadu. „Ředitel České televize Petr Dvořák vyhrožuje, že se postará o to, aby nám sebrali licenci, abychom nemohli vysílat, tak nejprve trošku zabrousíme do bizarního myšlenkového světa České televize a jejich lodivodů a architektů toho, čemu máme říkat transparentně hospodařící instituce veřejné služby,“ hlásá Soukup ve videu.

„Petr Dvořák tak nějak nemůže skousnout, že jsem upozornil na to, že ČT utrácí každý rok 7 miliard korun od nás koncesionářů bez jakékoliv smysluplné kontroly. A pak vás vezmu na další exkurzi tentokrát do prostředí exekutorů, kteří se podobně jako ČT někdy zdají být nedotknutelní.A podle toho se i chovají,“ láká diváky moderátor a majítel TV Barrandov.