reklama

Kritizujete komunisty? A žili jste v době vlády socialismu? Pokud ne, tak podle mnohých nemáte žádné oprávnění toto období hodnotit. Nelíbilo se vám, že komunistická mlátička Zdeněk Ondráček byl v čele sněmovní komise pro kontrolu GIBS? Pokud však nemáte zkušenosti s potlačováním demonstrací z roku 1989, opět jde o něco, o čem byste měli mlčet. Dávají tyto argumenty smysl? Rozhodně ne.

Každý z nás se jistě už alespoň jednou v životě setkal se situací, kdy probíhala argumentační výměna mezi zástupci odlišné generace. „Ti mladí nic nezažili, nemůžou tedy soudit“, nebo opačně: „Ti starší jsou úplně někde jinde, tohle už nemůžou pochopit,“. Jde o typické projevy tzv. „generation gap“, tedy generačního rozdílu a podstatně odlišného vnímání některých skutečností a jevů ve společnosti. Argumentačně jde přitom o poměrně závažné zkratky, které s racionalitou nemají moc co společného. Abychom si to doložili, stačí se vrátit k pondělní demonstraci proti mlátičce Ondráčkovi na náměstích některých měst. Prezident Miloš Zeman je nazval „pouličním kraválem“ a zpochybnil jejich demokratičnost.

Velmi zajímavě se projevil vicepremiér a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO) na Twitteru. Jeho komentář v současnosti na sociální síti již není k dohledání. Brabec reagoval na příspěvek uživatele Petra Němce, jež se prezentuje jako advokát. Němec napsal: „Naivní esenbák mlátící holky je zase jen loutkou estebáků. Vlastně mi je Ondráčka líto. Hovado je Bureš a zítra to bude správně hlavně o něm,“. Němec narážel na to, že premiér v demisi Andrej Babiš spolupracoval s komunistickou StB. Ministr k tomu poznamenal: „Vždy mne pobaví soudy od lidí, kteří se narodili po revoluci...“. Post si na svůj profil vyvěsil poslanec za TOP 09 Dominik Feri. Brabec nejen, že svým komentářem zcela diskvalifikuje z politické a společenské debaty jednu celou generaci, navíc je jeho argument lehce vyvratitelný.

Pokud bychom se totiž řídili stejnou logikou, nemohli bychom odsoudit osobnost Adolfa Hitlera. Kdo z nás ho zažil? Kdo z nás zažil holocaust? Neměli bychom ho tedy zcela zrelativizovat a uvažovat o tom, zda se vůbec masové vraždění odehrávalo? A co dokumenty o činech největšího masového vraha dějinách Stalina? Ty jsou také zmanipulované? Jeho odsouzení by tedy bylo nemístné? Zahrávat si s hodnocením dějin je vždy ošemetnou záležitostí, proto komentáře toho typu, který využil ministr Brabec, by neměly stát jako hlavní argument, proč někdo nemá pravdu. Rozhodně by neměl být důvodem k tomu někoho účelně diskvalifikovat z účasti na legitimní diskuzi.

Podobnou argumentaci používají zejména lidé, kteří jsou ne zcela spokojeni se současnými politickými pořádky a nostalgicky vzpomínají na období komunistické vlády. Zapomínají však na to, že i když v té době žili, z hlediska informovanosti byla tehdejší společnost zasažena pouze vybranými a výběrovými informacemi, které s realitou často neměly nic společného. A že se tak děje i dnes? V některých mediálních domech možná ano, nicméně dnes máme možnost svobodně si informace ověřit. Poslouží nám ověřování z více zdrojů, ze zdrojů světových, ale třeba i vědeckých. Až agresívní výpady některých nostalgiků vůči mladé generaci nejsou vůbec na místě. Kdyby se totiž mělo vše hodnotit na základě skutečné zkušenosti, nemohli bychom nekriticky uctívat ani největší velikány naší historie, Karla IV., Jana Ámose Komenského, svatého Václava, Tomáše Masaryka...