reklama

Sobotní slavnostní udílení filmových cen Český lev se neslo ve značně politickém duchu. Mnozí herci se nemohli smířit s inauguračním projevem prezidenta republiky, v němž se pustil do veřejnoprávní České televize, jež slavnostní večer vysílala. I když je herecké nemlčení sympatické, jeho důsledky budou spíše opačné. V části veřejnosti to pouze utvrdí názor, že „komedianti se nemají plést do politiky“, a že je přeci jasné, že svého pomyslného chlebodárce budou hájit.

Navenek celý večer vypadal, jako by se inspiroval udílením amerických filmových cen Oscar. Na nich jsme v minulosti slyšeli politická prohlášení a proklamace, zejména namířená proti prezidentu Donaldu Trumpovi. Včera se tak této „pocty“ dostalo také Miloši Zemanovi. A Hrad nahrávku na smeč obratem využil. Hradní hlásní trouba Jiří Ovčáček pro své obecenstvo na Twitteru vypsal několik příspěvků. Namátkou: „POZOR! Českého lva za politickou uvědomělost a bdělost nezískal Václav Neužil, ale Marek Najbrt za povolební výkřik “Nevolte Miloše Zemana”!“ nebo „Udělování Českých lvů, se záběry kamer na růžolícího ústředního ředitele ČST P. Dvořáka, plně potvrdilo inaugurační projev pana prezidenta,“. V jednom z dalších postů zase srovnal výrok režiséra Jana Svěráka o tom, že by prezident měl dát ruce pryč od České televize, s oficiální propagandou Severní Koreje, tedy nejtvrdšího diktátorského režimu současnosti.

Ovčáček cílil přesně a správně tam, kam měl. I když Zemanova kritika České televize bezesporu nemá patřit do inauguračního projevu prezidenta (projev zkritizoval dokonce Zemanův spojenec – Klausův institut!) a prezident by se měl naopak snažit buď o zlepšení práce veřejnoprávního média, nebo o jeho podporu, velkou část veřejnosti herecké výstupy na lvech naženou do tábora Miloše Zemana. Herci se přeci zastali té zlotřilé televize, která je jejich chlebodárcem, která jim poskytuje prostor k vyjádření. A „komedianti“, ti by se přeci do politiky vůbec neměli míchat. A netýká se to pouze herců. Vzpomeňme na udílení hudebních cen Anděl před dvěma lety. Zpěvačka Lenka Dusilová to pěkně schytala po kritice prezidenta Miloše Zemana – lidé ji na sociálních sítích začali nadávat do feťaček a pijavic.

I když tak byla kritika prezidenta Zemana zcela na místě, herci ji vzali za špatný konec a jejich konání bude spíše kontraproduktivní. Navíc onen výrok „Nevolte Miloše Zemana“ režiséra Najbrta je tak trochu „mimo mísu“, pokud totiž nebyl míněn metaforicky, byl k ničemu – Zeman již zřejmě nikam kandidovat nebude. Naopak trefným a důležitým proslovem se ukázal být ten držitelky jednoho z ocenění, slovenské herečky Zuzany Kronerové. Ta získala cenu za hlavní ženskou roli ve filmu Bába z ledu, jež posbíral celkem šest sošek. „Jsem smutná, znepokojená i rozzuřená. Nedopusťte, aby arogance moci bránila svobodě a demokracii. Držme palce všem slušným lidem,“ prohlásila důstojně herečka, která tak připomněla i současnou politickou a společenskou krizi na sousedním Slovensku.

Jako zajímavý střípek poznamenejme, že téměř válečný stav mezi prezidentem a veřejnoprávním médiem je v Česku něčím zcela novým. Miloš Zeman se tím liší i od svého "spojence" premiéra Andreje Babiše. Ten nejen, že zapochyboval nad inauguračním projevem Zemana, dnes navíc přišel do pořadu Otázky Václava Moravce, kde se omluvil za slova o "zkorumpované pakáži".