Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se zlobí: Politiky názory lidí nezajímají

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Politici se o názory lidí spíše nezajímají, myslí si 79 procent Čechů. Opačný názor má 16 procent dotázaných. Dvě třetiny Čechů míní, že mají možnost se otevřeně vyjadřovat k problémům ve společnosti. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Vůbec žádný z politiků se o názor veřejnosti nezajímá podle 13 procent Čechů. Dalších 28 procent se domnívá, že zájem o názor lidí má naprostá menšina politiků a 38 procent lidí odpovědělo, že "spíše menšina".

Optimističtěji se na zájem politiků o mínění občanů dívají ti, kteří svoji životní úroveň hodnotí jako dobrou. Přesvědčení, že se o jejich názory nezajímá nikdo z politiků, je častější u lidí, kteří nechtějí přijít k volbám, nejsou spokojeni s fungováním demokracie, s politickou a ekonomickou situací či obecně se svým životem. Myslí si také, že pro lidi, jako jsou oni, je jedno, zda je demokratický nebo nedemokratický režim.

Polovina lidí se domnívá, že má možnost ovlivnit řešení problému ve své obci. Čtyři pětiny si ovšem myslí, že nemohou ovlivnit řešení problémů na celostátní úrovni.

Možnosti ovlivňovat veřejnou sféru lépe hodnotili lidé, kteří považují životní úroveň své domácnosti za dobrou, lidé spokojení s fungováním demokracie, lidé s vyšším vzděláním a ti, kteří považují demokracii za nejlepší možný způsob vlády.

Témata:  průzkumy politici Češi

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.