Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zátah na Vrchním soudu v Praze: Policie zadržela jednoho soudce

Policie ČR při zásahu
Policie ČR při zásahu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zasahuje na pražském vrchním soudu. Zadržen by soudce Ivan Elischer. Na soudu je od roku 2013 a specializuje se na drogovou trestnou činnost. V minulosti působil také na ústeckém krajském soudu.

Podle mluvčí pražského vrchního soudu Simony Heranové se zásah policie týká jedné kanceláře uvnitř soudu. "Náš útvar dnešního dne zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Víc informací nyní poskytovat nebudeme," sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Informaci o zadržení soudce potvrdily také mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová a mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvyýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby nebo musí být propuštěna.

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Orgán, který stíhání proti soudci zahájí, o tom musí vyrozumět ministerstvo spravedlnosti a předsedu příslušného soudu.

Obviněného soudce může ministr spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu.

V minulosti čelil trestnímu stíhání jiný soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák. Policie ho vinila z opisování odborných textů, které společně s dalšími dvěma stíhanými publikovali pod svými jmény. Sovák se však s poškozenými kolegy dohodl na mimosoudním vyrovnání a trestní stíhání za porušování autorských práv a za podvod bylo zastaveno. Soudce se hájil tím, že nešlo o úmyslné opisování, ale nešťastnou událost.

Témata:  Vrchní soud v Praze Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.