Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akce proti Zemanovi? Zvukař se puštěním Modlitby pro Martu přestupku nedopustil

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lipník nad Bečvou - Zvukař Jaroslav Hensl (51), který během mítinku při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu 2017 pouštěl Modlitbu pro Martu, se nedopustil přestupku. Komise případ odložila.

"Přestupek, který podala policie, řešil správní orgán, tedy přestupková komise městského úřadu. Přestupková komise rozhodla o odložení přestupku s tím, že žádný přestupek nenastal," uvedl starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

"Já bych řekl, že jsme to podezření z toho přestupku, tak jak to tam viděla policie, neshledali," řekl vedoucí odboru správních činností a obecního živnostenského úřadu lipnické radnice Roman Chlapek.

Hensl byl již o výsledku řízení informován. "Jsem rád, že přestupková komise došla ke stejnému názoru, jaký jsem měl, a to, že to nebyl přestupek proti shromažďovacímu zákonu, určitě jsem se proti tomu neprovinil. Jsem rád, že to takhle dopadlo," řekl.

Při prezidentově setkání s občany Lipníku několik desítek lidí vyjadřovalo červenými kartami nad hlavou nevoli vůči Zemanovi. Hensl pouštěl skladbu hlasitě z okna v prvním patře domu na náměstí. Na konci písně vstoupili do soukromých prostor, odkud Modlitbu pouštěl, policisté v civilu, donutili jej píseň vypnout a odvezli na služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny.

Policisté dříve uvedli, že Hensl bránil shromáždění, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků. Organizátoři se bránili tím, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem.

Postup policistů vyvolal velké emoce i kritiku některých politiků. Prověřovalo jej policejní prezidium, podle kterého byl v souladu se zákonem. K jinému názoru dospěla ombudsmanka Anna Šabatová, na kterou se obrátili organizátoři protestu. Podle ní policie postupem proti protestujícím pochybila. Podle veřejné ochránkyně nebyl důvod k zajištění zvukaře, zásah vůči němu byl nepřiměřený a policie jej navíc nepoučila o důvodech jeho zajištění.

Případem se bude zabývat také soud. Hensl podal žalobu na prošetření postupu policie. Žaloba je podána na ochranu před nezákonným zásahem. Jednání u olomouckého krajského soudu dosud nebylo nařízeno. Po zvukaři Henslovi se rozhodla obrátit na soud i další pětice organizátorů protestu.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy