Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS bude jednat o vládní spolupráci? Fiala se setká Babišem

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předseda ODS Petr Fiala dostal od Andreje Babiše (ANO) pozvánku k jednání o vládní spolupráci. ODS opakovaně uvádí, že nechce vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, čímž poukazuje na kauzu Čapí hnízdo. Podle Babiše ale od občanských demokratů zaznívají nejednotné názory.

"Poslechnu si Andreje Babiše, postoj ODS je jasný a srozumitelný. Vyjednávání pana premiéra v demisi naopak vůbec jasné a srozumitelné není," řekl Fiala k plánované čtvrteční schůzce.

Babiš v neděli řekl, že uvažuje o návrhu na spolupráci s ODS, což pobouřilo předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Fiala si nedělní výrok Babiše vysvětluje pouze jako nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývání těch skutečných - komunistů a SPD Tomia Okamury.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů. Proti vládní spolupráci podle občanských demokratů hovoří nejen stíhání případného premiéra, ale i dosavadní postoj ANO k návrhům občanských demokratů ve Sněmovně.

Zatímco návrhy komunistů a SPD s podporou hnutí ANO postupují v legislativním procesu, poslanecké návrhy ODS menšinová vláda nepodporuje. Usnesení, podle kterého ODS nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO, širší vedení občanských demokratů přijalo už v první polovině prosince.

Témata:  Petr Fiala Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy