Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček: Čekáme na potvrzení o zatčení čínského poradce, pak budeme konat

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čínské úřady dosud nepotvrdily zatčení šéfa představenstva CEFC China Energy Jie Ťien-minga, který je také poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Až se tak stane, Hrad prý bude konat.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Zeman Jie Ťien-minga také jmenoval svým zvláštním poradcem. Tím stále zůstává.

"Jsme svědky různých spekulací, z čínské strany jsme doposud neobdrželi oficiální potvrzení toho, že byl zadržen. Pokud budeme mít v rukou toto oficiální potvrzení, budeme samozřejmě konat," naznačil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček další postup Zemana.

Jie Ťien-ming, kterého Zeman jmenoval svým ekonomickým poradcem v roce 2015, byl v Číně podle médií zatčen v polovině února. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Témata:  Jie Ťien-ming prezident ČR Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy