reklama

Veřejné slyšení petičního výboru jednoznačný závěr nepřineslo. Odpůrci úplného zákazu kouření mluvili zejména o nutnosti svobodné volby, jejich oponenti argumentovali zdravotními riziky.

"Z hospod se staly poloprázdné, polotiché, jak říkáme, nádražní čekárny, protože polovina lidí stojí venku. Zmizela svobodná volba všech zúčastněných, majitele, zaměstnance i hosta," argumentoval iniciátor petice proti úplnému zákazu kouření, berounský restauratér Jiří Míka.

Naopak iniciátorka druhé petice, lékařka Eva Králíková, zdůrazňovala, že zákon nikomu kouřit nezakazuje. "Je to o tom, že kuřáci nekouří tam, kde dýchají jiní," uvedla.

V petici, kterou obhajoval také další lékař Pavel Pafko, se píše, že po účinnosti zákona koncem loňského května klesá počet hospitalizací pro akutní srdeční infarkty i výskyt dalších akutních i chronických nemocí. Zastánci zmírnění zákona žádají, aby majitelé hospod, barů a pivnic mohli vyčlenit místo pro kuřáky v místnostech, v nichž se hosté nestravují.

Ve hře je nyní poslanecká novela, která by umožnila zřizování kuřáren v restauracích, kulturních zařízeních i na sportovištích. Předloha, za níž stojí poslanec ODS Marek Benda, předpokládá ještě větší úlevu z úplného zákazu kouření pro menší hospody nebo bary, v nichž se nepodává jídlo. Restrikce by se na ně nevztahovala vůbec.

Zástupci ministerstva zdravotnictví zmírnění zákona nepodporují. Nynější úprava má podle nich pozitivní dopad na zdraví obyvatelstva.

"Doufáme, že zvítězí zdravý rozum," podotkla Králíková. Podle Bendy se novela drží cíle odpůrců kouření, kterým je ochrana nekuřáků. "Zakažme v hospodách ještě nalévat alkohol, vždyť také škodí," zastával se zmírnění zákona Lubomír Španěl (SPD).