Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ministerstvo zahraničí pošle do Sýrie 29 miliónů na humanitární pomoc

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česká republika poskytne necelých 29 milionů korun na humanitární projekty v Sýrii. Šest projektů vybraných meziresortní komisí se zaměřuje na poskytování zdravotní pomoci a potravin, na vzdělávání nebo zlepšení hygienických podmínek pro vnitřně vysídlené obyvatelstvo v různých částech Sýrie, informovalo dnes ČTK ministerstvo zahraničí.

Podle ministra zahraničí Martina Stropnického je pomoc v místě konfliktu neúčinější. "Dnes jsem schválil šest humanitárních projektů pro Sýrii za necelých 29 milionů Kč. Tyto peníze zajistí strádajícím civilistům jídlo, vodu, léky, přístřeší a vzdělání," oznámil Stropnický na twitteru. "Snažíme se řešit problémy v místě jejich vzniku, protože taková pomoc je nejúčinnější," dodal.

Česko již v roce 2016 poslalo do Sýrie 40 miliónů a v loňském roce 50 miliónů korun. Letos by mělo jít celkem o 60 miliónů. Celkově se počítá že během let 2016 - 2019 pošle náš stát do válkou sužované země necelých 200 miliónů korun.

Nově odsouhlasené projekty se zaměřují na naléhavou pomoc syrskému obyvatelstvu. Například humanitární organizace Člověk v tísni zajistí opravu a vybavení škol nebo psychosociální pomoc pro učitele i děti v provincii Idlib.

Pomoc půjde také do Damašku, kde Český červený kříž použije dotaci ministerstva na nákup a přepravu zdravotnického vybavení, například ultrazvuků.

Další přibližně pětimilionové příspěvky využijí české organizace na podporu distribuce potravinové pomoci, rekvalifikace, opravu kanalizace nebo zlepšení hygienických podmínek vnitřně vysídlených a zranitelných skupin obyvatelstva.

Česká republika pomáhá v Sýrii dlouhodobě. V letech 2012 - 2016 bylo na tuto pomoc vynaloženo téměř 500 milionů korun, v roce 2017 dalších 200 milionů korun, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí.

Témata:  Sýrie humanitární pomoc humanitární krize Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.