Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ministerstvo zahraničí pošle do Sýrie 29 miliónů na humanitární pomoc

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česká republika poskytne necelých 29 milionů korun na humanitární projekty v Sýrii. Šest projektů vybraných meziresortní komisí se zaměřuje na poskytování zdravotní pomoci a potravin, na vzdělávání nebo zlepšení hygienických podmínek pro vnitřně vysídlené obyvatelstvo v různých částech Sýrie, informovalo dnes ČTK ministerstvo zahraničí.

Podle ministra zahraničí Martina Stropnického je pomoc v místě konfliktu neúčinější. "Dnes jsem schválil šest humanitárních projektů pro Sýrii za necelých 29 milionů Kč. Tyto peníze zajistí strádajícím civilistům jídlo, vodu, léky, přístřeší a vzdělání," oznámil Stropnický na twitteru. "Snažíme se řešit problémy v místě jejich vzniku, protože taková pomoc je nejúčinnější," dodal.

Česko již v roce 2016 poslalo do Sýrie 40 miliónů a v loňském roce 50 miliónů korun. Letos by mělo jít celkem o 60 miliónů. Celkově se počítá že během let 2016 - 2019 pošle náš stát do válkou sužované země necelých 200 miliónů korun.

Nově odsouhlasené projekty se zaměřují na naléhavou pomoc syrskému obyvatelstvu. Například humanitární organizace Člověk v tísni zajistí opravu a vybavení škol nebo psychosociální pomoc pro učitele i děti v provincii Idlib.

Pomoc půjde také do Damašku, kde Český červený kříž použije dotaci ministerstva na nákup a přepravu zdravotnického vybavení, například ultrazvuků.

Další přibližně pětimilionové příspěvky využijí české organizace na podporu distribuce potravinové pomoci, rekvalifikace, opravu kanalizace nebo zlepšení hygienických podmínek vnitřně vysídlených a zranitelných skupin obyvatelstva.

Česká republika pomáhá v Sýrii dlouhodobě. V letech 2012 - 2016 bylo na tuto pomoc vynaloženo téměř 500 milionů korun, v roce 2017 dalších 200 milionů korun, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí.

Témata:  Sýrie humanitární pomoc humanitární krize Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy