Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Vojtěch nechce měnit kuřácký zákon, jeho kolegové z vlády jsou ale vstřícnější

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) odmítá zmírnění protikuřáckého zákona, kterým se kabinet v demisi bude zabývat. Jiní členové vlády tak striktní ale nejsou. Norma podle nich přidělala starosti obcím. Je zde i argument, že si lidé sami vyberou, zda půjdou do kuřáckého podniku.

Návrh novely, za nímž stojí poslanec ODS Marek Benda, předpokládá ještě větší úlevu z úplného zákazu kouření pro menší hospody nebo bary. Na zařízení s plochou do 80 metrů čtverečních, v nichž se nepodává jídlo, by se restrikce nevztahovala. Provozovatelé by se tedy mohli rozhodnout, zda bude jejich podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

Kuřárny by musely mít podle předlohy, kterou podepsalo na 90 poslanců z osmi klubů, vlastní odvětrávání, byly by bez obsluhy a mohly by zabírat nejvýše 30 procent plochy zařízení. Stejně jako do malých kuřáckých hospod a barů by do nich nesměli lidé mladší 18 let. Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.

"(Protikuřácký) zákon platí devět měsíců. To je velmi krátká doba, abychom mohli nějak vyhodnotit jeho dopady, ať už pozitivní, nebo negativní. I na tom poslaneckém návrhu je to vidět, je to spíš o nějaké dojmologii než o nějakých reálných faktech," tvrdí Vojtěch.

"Z mého pohledu ten návrh je nedostatečný, nedostatečně zdůvodněný a odporuje i nějakým mezinárodním závazkům, které máme vůči Světové zdravotnické organizaci v rámci rámcové úmluvy o kontrole tabáku, kde máme chránit lidi před expozicí kouřem," dodal ministr.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) ale novelu podpořila. "Obce se potýkají s obrovskými problémy. Ten striktní zákaz kouření, který vyvádí lidi z heren na chodníky, v obcích působí daleko větší problémy, než kdyby se udělaly nějaké kuřácké salonky, kde by to bylo striktně odděleno od těch nekuřáků," řekla.

Novelu kladně hodnotí i ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO). "Já osobně kuřák nejsem, nikdy jsem nebyla. Ale myslím, že částečné uvolnění, zejména pro malé obce, kde jsou restaurace i takovým přirozeným společenským centrem, tak tam já bych osobně proti nebyla," řekla.

"Já bych v tomhle směru byla liberální, ať si každý majitel restaurace vybere, zda chce mít kuřáckou nebo nekuřáckou provozovnu, a podle toho si vybírá tu provozovnu i host," připojila se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) je jako nekuřačka naopak se současným zněním zákona spokojená.

Témata:  kouření zákony Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy