reklama

Ve 13 halách bylo původně asi 13.000 prasat, firma zvířata postupně vozila na jatka masokombinátů v Písku, Plané nad Lužnicí a Příbrami. Dvě nákladní auta, v nichž byla prasata ve třech patrech, dnes poslední zvířata odvezla do masokombinátu Planá nad Lužnicí.

"Je to pro firmu vážná záležitost, jsou to poslední zvířata, bude i nostalgie. Předání areálu potom bude důležitý moment ve vztahu k událostem, které se tam za války děly, ale stěhování zvířat s tím táborem nemá nic společného. Předání areálu je symbol, ale ta poslední zvířata to nejsou, to je jedna z věcí, která se musí udělat pro to, aby se dal areál předat. Je to vážný krok, vážná chvíle, když se z areálu, který je v plném provozu, odváží poslední zvíře," řekl místopředseda představenstva Agpi Jan Čech.

Agpi má asi 100 zaměstnanců, v Letech jich pracovalo devět. Společnost dala všem výpověď a nabídla jim jinou práci; dva pracovníky si nechává, ostatní nabídku nepřijali. Firma uvažuje, že chov obnoví jinde.

"Že by se stavěl nový areál, to je velice problematické a ty peníze na něj zdaleka nestačí. Nechávali jsme si vypracovávat studii, může se zdát, že částka je velká, ale je to s DPH a stavba by stála mnohem víc. Peníze bychom chtěli vrátit v různých formách investic do rozšíření jiných výrob," řekl Čech. V Přílepově má firma provoz, kde je 600 prasnic a na ně navazující výkrm, ročně odtud dodají přes 2000 tun masa.

Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa se mluvilo přes 20 let. Proti usnesení valné hromady Agpi o převodu vepřína na stát ale podal žalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích jeden minoritní akcionář firmy. Také Ústavní soud přijal v lednu stížnost proti usnesení minulé vlády o odkupu vepřína.