reklama

Výplatu ve formě poukázek schválila předchozí Sněmovna kvůli zamezení zneužívání peněžité dávky. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají od loňského prosince v poukázkách 35 až 65 procent této dávky. Za poukázky si lidé mohou pořídit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy. Nedostanou za ně cigarety nebo alkohol.

Plně peněžitou dávku by obě předlohy měly vrátit lidem v pobytových zařízeních sociálních služeb. Zákonodárci ANO chtějí dát výjimku ještě lidem s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, lidem, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, a lidem s omezenou svéprávností. Úřady práce by také nemusely dávat poukázky v případech "hodných zvláštního zřetele".

Novela skupiny poslanců z KDU-ČSL, Pirátské strany, ČSSD a TOP 09 se jeví o něco širší. Poukázky by neměli dostávat lidé s plným invalidním důchodem, lidé starší 68 let a lidé, kterým úřady ustanovily opatrovníka. Autoři chtějí zrušit poukázky také pro postižené lidi, kteří pobírají příspěvek na péči kvůli středně těžké závislosti, těžké závislosti a úplné závislosti na pomoci druhých, a pro pečovatele o postižené lidi.