Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud začal v kauze Zadeh přehrávat odposlechy ze sledování

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Krajský soud v Brně dnes začal v daňové kauze podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha přehrávat policejní odposlechy. Od loňského září vyslýchá svědky, zatím jich bylo asi deset. Dalších sedm až osm desítek svědků ještě bude následovat. Íránci s českým občanstvím a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení.

Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda je 2,5 miliardy korun. V této kauze je Zadeh stíhaný na svobodě díky kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil na začátku roku 2016. Od prosince 2016 je ale Zadeh znovu ve vazbě v přidružené kauze, a to kvůli ovlivňování svědka.

Hlavní líčení začalo na jaře 2016, do léta 2017 soud vyslechl všechny obžalované, v září přistoupil k výslechu svědků. Obžaloba jich podle státního zástupce Aleše Sosíka navrhla vyslechnout asi tři desítky, obhajoba podle něj trvá na výslechu všech, kteří vypovídali v přípravném řízení, celkem jde asi o 90 lidí. Není však vyloučeno, že strany budou navrhovat další výslechy.

Dnes u soudu zazněly i první z odposlechů, soud se jimi bude zabývat ve chvílích, kdy výslech některého ze svědků skončí neplánovaně dříve. V dnešním odposlechu z března 2013 obžalovaní podnikatelé Daniel Rudzan a Petr Moštěk v kanceláři mimo jiné řešili zásah celníků ve společnosti Ecoll Invest, firma nezaplatila asi 1,5 miliardy na celní dani.

"Pamatuji si na to, staly se události, které těžce zasáhly do našich životů, že skončila společnost Ecoll. Měli jsme obavy, co se stalo, jak to, že zmizela tak obrovská částka. S tou firmou jsme byli majetkově a obchodně provázáni," uvedl Rudzan. Moštěk se nevyjádřil. Oba už dříve popřeli, že by měli cokoli společného s miliardovými daňovými úniky.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh soudy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy