Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lepší vztahy mezi Moskvou a Západem? Ruský expert je skeptický, zmínil i Zemana

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Šéfredaktor časopisu Rusko v globální politice Fjodor Lukjanov nečeká žádný obrat k lepšímu ve vztazích mezi Ruskem a Západem po ruských prezidentských volbách. Zmínil i českého prezidenta Miloše Zemana.

"Studená válka mezi Ruskem a Západem je už skutečností. Bohužel, změna k lepšímu se čekat nedá, nevidím k tomu důvod," řekl ČTK Lukjanov.

Roli evropských politiků, kteří se zasazují o zlepšení vztahů s Ruskem, jako jeZeman, maďarský premiér Viktor Orbán či rakouský kancléř Sebastian Kurz, sice vnímá jako důležitou, ale omezenou. "Jejich postoj je důležitý, protože ukazuje, že Západ není až tak jednotný. Zeman, Orbán, Kurz si ovšem mohou říkat, co chtějí, ale sankce (proti Rusku) se prodlužují jednomyslně," poznamenal Lukjanov.

Při vší úctě k uvedeným politikům, o zásadních otázkách vztahů mezi Ruskem a Západem se podle něj rozhoduje na vyšší úrovni: klíčové slovo mají Spojené státy a v Evropě především Francie a Německo. Možná ale příklad italských voleb svědčí o tom, že se politické elity na Západě mění.

Lukjanov se nedomnívá, že by hrozby v podobě nových ruských zbraní, jejichž demonstrace dominovala Putinovu poselství o stavu Ruska z počátku března, mohly přimět Západ usednout za vyjednávací stůl s Rusy. "Západ si z toho určitě vyvodí své závěry, ale k ničemu to nepovede. Proti Rusku se nyní vedou velice vážné kampaně," míní. Špatné důsledky na vztahy bude mít i případ otrávy někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii, z něhož Londýn podezírá Moskvu. Britská vláda je pod tlakem a dá se čekat tvrdá reakce. "Otázka zní, zda Evropská unie kvůli Británii přistoupí na přitvrzení vztahů s Ruskem," podotkl.

Na druhou stranu expert doufá, že nedojde k rozpoutání závodů ve zbrojení, ve stylu předchozí studené války. "Mám pocit, že Rusko si uvědomuje roli, závody ve zbrojení sehrály při zániku Sovětského svazu," podotkl.

Jasné je, že konfrontace bude pokračovat, a také to, že v Rusku nadále zůstane u moci Putin. Dojde sice ke změně vlády, ale spekulovat o změnách v kabinetu postrádá smyslu. Scénář dalšího vývoje nikdo nezná; podle experta nejspíše ani sám Putin, který o budoucnosti bude zřejmě uvažovat až později.

Témata:  Rusko Vladimír Putin EU Miloš Zeman

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy