Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Okamura nestydatý cynik? Novinář se do něj pustil za slova o Kuciakovi

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Tomio Okamura se opět široce rozpovídal ve svém facebookovém videu, přičemž se dotkl i smrti novináře Jána Kuciaka nebo vraždy britské političky Jo Coxové. A ostrá reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

„Podle Tomia Okamury provází vraždu Jána Kuciaka a jeho přítelkyně "podivné okolnosti", na Slovensku "probíhá snaha o svržení vlády" a "situace připomíná vraždu britské poslankyně, odpůrkyně Brexitu, několik dní před referendem." píše na svém Facebook novinář Jan Moláček, přičemž naráží na nedávno zveřejněné video z dílny Tomia Okamury, na němž šéf SPD výše uvedené věci říká.

Moláček ale s Okamurovými závěry ostře nesouhlasí. „To je vrcholná nestydatost a cynismus. Vraždu 41-leté matky dvou dětí (4 a 5 let) Jo Coxové v červnu 2016 neprovázely žádné "podivné okolnosti". Provázely ji zcela jasné okolnosti. Zavraždil ji krajně pravicový extremista Thomas Mair, který nenáviděl cizince, Evropskou unii a mainstreamová média - stejně jako v Česku SPD.“ píše novinář.

Ten také připomíná vyostřené společenské klima, které tehdy vraždě Jo Coxové předcházelo. „A vraždu spáchal v době (Thomas Mair), kdy tuto nenávist kvůli svým politickým cílům vybičovaly na maximum strany, které v Británii hlásají totéž, co v Česku SPD. Byl z hrůzného činu usvědčen a odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění.“ uvádí Moláček.

Podle něj se podobně motivované trestné činy, byť (možná prozatím) s ne tak fatálními důsledky, objevují i u nás. „Pokud chce Tomio Okamura otřesnou vraždu mladé britské političky s něčím srovnávat, má možnost, a nemusí ani na Slovensko. I v Česku teď hrozí doživotí důchodci, který se pokusil vraždit ze stejných pohnutek jako Thomas Mair.“.

Autor připomíná, že pachatel onoho činu byl hlasitým sympatizantem Okamurovy strany SPD. „Na Mladoboleslavsku dvakrát skácel na železniční trať strom a způsobil dvě havárie, naštěstí bez obětí. Byl to příznivec SPD, který ve svém okolí vylepoval stranické plakáty, a na domě i na autě měl podobiznu Tomia Okamury.“.

Závěrem pak dodává, že jak vražda britské političky tak útok na vlak v Česku mají jasné politické kontury. „Na rozdíl od dvojnásobné vraždy na Slovensku - u smrti Jo Coxové i železničních havárií na Mladoboleslavsku je spojnice mezi šíleným činem a politikou krystalicky jasná. A ve druhém případě vede k SPD a Tomiu Okamurovi.“ říká Moláček.    

Témata:  Tomio Okamura Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Ján Kuciak novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy