Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček střílí ostrými: Češi, umělci vámi pohrdají a nenávidí vás. Říkají, že jste lůza a nevzdělanci

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na sociálních sítích zveřejnil text, ve kterém se tvrdě pustil do umělců. Tvrdí, že parlamentní a prezidentské volby odkryly ve svém důsledku nebezpečný spodní proud v české společnosti.

Ovčáček tvrdí, že parlamentní a prezidentské volby odkryly ve svém důsledku nebezpečný spodní proud v české společnosti. „Na povrch se horečně dere nenávist vůči všem, kteří dopustili vítězství Andreje Babiše a Miloše Zemana. Z uměleckých kruhů zaznívá pohrdání miliony voličů současného prezidenta. Komentátoři rozdělují lidi na správné občany a nes(vé)právné obyvatele. Mnou si ruce, že za pět let zemře 500 000 voličů Miloše Zemana. “Nevhodní” občané jsou označováni za lůzu a nevzdělance. Stáří je cejchováno za nepokrokové a tudíž bez práva rozhodovat,“ tvrdí Zemanův mluvčí na facebooku.

Ti, kteří mluví o pravdě a svobodě, se podle něj chovají v rozporu se svými slovy. „Nositelé jediné pravdy se zaštiťují listopadem 1989 a jeho ideály. Sami po těchto ideálech dupou a ničí je. Svobodné volby, za které lidé tehdy demonstrovali, znevažují a dehonestují. Proč? Protože nedopadly podle jejich představ. Snaží se nalhávat, že zažíváme reinkarnaci Pražského jara 1968 a Sametové revoluce 1989. Ve skutečnosti jde jen o pokus dát líbivou fasádu prachsprostému boji o moc a koryta v režii donedávna všemocných,“ nešetří kritikou Ovčáček.

Tito lidé podle něj nenávidí miliony občanů České republiky, kteří se ve volbách svobodně rozhodli. „Podle vykladačů jediné pravdy nesprávně a zavrženíhodně. Není překvapivé, že mediální podporu tomuto boji o moc poskytují Česká televize a Bakalovo mediální impérium. Nejde přitom o žádné symboly demokracie. Jsou to mediální pilíře mocenských struktur, které si parcelovaly vliv v zemi v letech 2002 až 2017,“ nebere si servítky mluvčí.

Demokracii podle něj neohrožuje různost názorů ani protesty občanů, kteří vyjadřují nespokojenost s kroky politiků. „To k demokracii bytostně patří. Demokracii ohrožují ti, kteří vytáhli na světlo, z příšeří, kam jedině patří, nenávist. Sžíravou a nesmlouvavou. Nenávist kádrující, soudící a šmahem odsuzující. Na povrch se dostaly síly, které této zemi už přinesly mnohá neštěstí. Ne síly jara 1968 nebo listopadu 1989. V naší zemi začal strašit duch druhé republiky, 50. a 70. let, uvedl s tím, že v té době měli své žně ideologové, kteří se skrývali za vzletná hesla.

„Titulek tohoto mého zamyšlení zní: Oni vás nenávidí. Už totiž nejde jen o nenávist k současnému prezidentovi a premiérovi. Na to jsme na Hradě od politických oponentů zvyklí. Teď jsme dál. Bohužel. Oni nenávidí každého z vás, kdo nejde s nimi. Svoboda a demokracie v České republice tak v jubilejním roce 2018 prochází důležitou zkouškou. A je na každém z nás, zda v souboji s kultem nenávisti obstojí. Držme si palce. Bude to potřeba,“ končí svou úvahu Ovčáček.

Témata:  Jiří Ovčáček volby Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy