Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský ministr Davis se sešel s Babišem a Stropnickým

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Britský ministr pro brexit David Davis dnes odpoledne přijel do ČR. Na programu měl jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (oba ANO), řekly ČTK mluvčí vlády a ministerstva.

Tématem schůzek bylo uspořádání vztahů mezi EU a Británií po jejím odchodu z unie. Jednání o brexitu se budou věnovat premiéři a prezidenti členských států EU příští týden na summitu EU.

Hlavními tématy schůzky Davise se Stropnickým byl brexit a otázky spojené s uspořádáním budoucích vztahů mezi Velkou Británií a EU, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Davis podle úřadu informoval Stropnického o britském pohledu na dosavadní průběh brexitu a perspektivách dalšího postupu. "Oba ministři pak rovněž hovořili o vnitropolitickém kontextu brexitu a jeho dopadech na britské regiony, především na Severní Irsko," uvedlo ministerstvo.

"Plně podporujeme tým Michela Barniera, který vyjednává s britskou stranou podmínky jejího vystoupení z EU," podotkl v tiskové zprávě Stropnický. Dodal, že věří, že se na březnové Evropské radě podaří přijmout Pokyny pro jednání o budoucích vztazích EU se Spojeným královstvím.

Zároveň Stropnický zdůraznil zájem Česka na co nejvyšší kvalitě vzájemných vztahů v době před odchodem i po ukončení členství Velké Británie v EU. ČR chce podle něj posilovat budoucí partnerství v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky a také obrannou, hospodářskou a obchodní spolupráci.

Témata:  Andrej Babiš Martin Stropnický Brexit David Davis

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy