reklama

Zároveň ale požadují po vládě, aby zajistila udržitelné financování důchodů i v dalších letech.

Vláda minulý týden schválila, že by od ledna 2019 měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění, kterou musí ještě schválit Parlament, přináší také změnu v pevné výměře důchodů, jež je pro všechny stejná. Podle propočtů vlády by měli důchodci dostat od ledna včetně obvyklé valorizace přidáno minimálně 540 korun. Státní pokladnu by mělo navýšení důchodů stát zhruba na 14,5 miliardy korun.

"Sociální partneři neměli problém se snahou vlády řešit situaci důchodců. Protože rostou mzdy, logicky by měly růst i důchody. S rozsahem zvýšení důchodů souhlasíme, chceme mít ale jasno, z jakých prostředků se to bude financovat a aby to bylo financovatelné i po roce 2019," uvedl Hanák.

Podle Středuly je důležité, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ujistil sociální partnery, že vláda nebude snižovat odvody na sociálním pojištění. "Pokud chceme udržovat důchodový systém, nemůžeme snižovat příjmy," uvedl.

Zaměstnavatelé i odboráři kritizovali vládu, že dnes projednala novelu služebního zákona, aniž by měli možnost ji prostudovat. "Bylo to pro nás velké překvapení a navíc ve verzi, kterou jsme neměli ani k dispozici. Oceňujeme, že se pan premiér omluvil," uvedl Středula.

Tripartita dnes dále projednala i stav čerpání peněz z EU nebo plány v dopravní infrastruktuře. "Požadujeme, aby vláda během jara předložila analýzu rizik čerpání prostředků z evropských fondů v jednotlivých programech včetně přehledu konkrétních opatření a návrhu případných realokací. Chceme, aby vláda zajistila efektivní využití financí z evropských fondů," uvedl Hanák.