Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pořádá na Hradě koncert pro své příznivce

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Praha - Prezident Miloš Zeman poděkoval na Pražském hradě svým příznivcům i voličům, kteří v prezidentské volbě nevolili v prvním kole, ale přišli hlasovat v kole druhém.

Rozhodli podle něj volby. Zeman dnes na Hradě na setkání s asi tisícovkou svých podporovatelů řekl, že vyhrát tentokrát bylo těžší než před pěti lety. Video ze setkání s příznivci zveřejnil na facebooku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman pro své podporovatele uspořádal ve Španělském sále koncert, přišli například neúspěšný kandidát na prezidenta Petr Hannig, český letec z dob druhé světové války brigádní generál Pavel Vranský nebo bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

"Bitva skončila a my jsme to vyhráli. A vyhráli jsme to všichni," řekl Zeman příznivcům. Byla by podle něj nafoukanost a domýšlivost, kdyby tvrdil, že bitvu vyhrál on nebo úzký okruh lidí kolem něj. Vyhráli ji podle něj "tisíce a tisíce" lidí, bez jejichž pomoci a podpory by vyhráli jiní.

Zeman zároveň řekl, že při první přímé prezidentské volbě před pěti lety byl ve snazší situaci, protože ho před druhým kolem podpořila část neúspěšných protikandidátů i sociální demokracie. Nyní měl podporu všech důležitých protikandidátů jeho soupeř Jiří Drahoš. Když si lidé podle něj podporu sečetli, dospěli k názoru, že vyhraje Drahoš. "A dokonce pět hejtmanů už šaškovalo na louce s nápisem Drahoš na Hrad, protože věřili této aritmetice," řekl prezident.

Poděkoval voličům, kteří nešli k volbám v prvním kole, ale nechali se "zdvihnout ze židlí" a šli volit v kole druhém. Ti podle něj oproti očekávání volby rozhodli. "Bylo to těžší než před pěti lety. A o to krásnější je vítězná bitva," dodal Zeman. Příznivcům řekl, že se nemusí obávat, co přinese budoucnost. "Budoucnost je na pět let naše," zakončil projev.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy