reklama

Zástupci Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a také Chorvatska a Slovinska na jednání porovnávali zkušenosti s trestáním mladistvých i dětí a také s hranicí trestní odpovědnosti v jednotlivých státech. "Ukázalo se, že rozdíly jsou větší na papíře než ve skutečnosti. Začínám nabývat dojmu, že by nebylo správné tu hranici snižovat," podotkl Pelikán.

Země, kde jsou děti trestně odpovědné dříve než v Česku, prý totiž ve skutečnosti s dětskými pachateli zacházejí stejně jako v ČR - například tam platí, že trestem pro takto mladé pachatele nemůže být odnětí svobody.

Podle ministra se k nesnižování hranice trestní odpovědnosti kloní i experti. "Ten odborný názor je poměrně jednoznačný - že by to nikomu nepomohlo," poznamenal.

V Česku se otázka případného snížení hranice trestní odpovědnosti řeší opakovaně, často v souvislosti s konkrétním trestným činem, který spáchá dítě mladší 15 let. Prezident Miloš Zeman v minulosti uvedl, že by snížení podpořil. Ve Sněmovně je aktuálně novela Jeronýma Tejce (ČSSD) a dalších poslanců, která navrhuje snížení hranice na 13 let u takových činů, za něž hrozí dospělým výjimečný trest. "Byl bych nerad, kdyby ten návrh prošel. Na toto téma snadno naskakují někteří politici, kteří si chtějí nahnat laciné body," řekl dnes k Tejcově iniciativě Pelikán.

To, zda by se v této souvislosti měly zpřísnit či zmírnit podmínky ve výchovných ústavech, hodnotit nechtěl. "To, co jsem četl o Chrastavě, mě samozřejmě zneklidnilo. Nicméně také nevím, jestli je to skutečně realita. Pokoušet se napravit lidi, které umisťujeme do takového zařízení, je strašně citlivá a zároveň důležitá práce," řekl ČTK v reakci na výsledky aktuální kontroly, která v chrastavském výchovném ústavu zjistila porušování práv dětí a neadekvátní systém jejich hodnocení.