Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma pracující pro Trumpa na Facebooku údajně zneužila miliony účtů

Notebook, ilustrační fotografie
Notebook, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

New York - List The New York Times upozornil na jeden z největších útoků na soukromí uživatelů internetu. Britská firma Cambridge Analytica využívala privátní informace z víc než 50 milionů facebookových účtů při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Cambridgeská společnost v roce 2014 vyvíjela počítačový program, který měl pomoci předpovědět preference voličů a ovlivnit jejich rozhodování. Firma přitom čerpala z privátních dat bez povolení uživatelů. Systém měl utvářet profil voličů a podle něj řídit distribuci personalizované politické reklamy.

Napadeny a zneužity byly facebookové profily třetiny severoamerických uživatelů této sítě, což je zhruba čtvrtina Američanů s volebním právem. Projekt novinářům prozradil Christopher Wylie, zaměstnanec Cambridge Analytica. "Využili jsme facebooku ke zpracování milionů uživatelských profilů. A vyvinuli jsme modely s využitím dat, podle nichž bylo možné zacílit. To byl základ fungování celé firmy," prohlásil Wylie.

Společnost Facebook oznámila, že s firmou Cambridge Analytica ukončuje spolupráci. Generální prokurátorka státu Massachusetts Maura Healeyová zahájila vyšetřování jak společnosti Cambridge Analytica, tak Facebook.

Témata:  Facebook sociální sítě volby v USA PC

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy