Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzít peníze na důchody z privatizačních účtů? Exministra Pilného zděsil plán vlády

Ivan Pilný
Ivan Pilný
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Podle exministra financí Ivana Pilného (ANO) je třeba reforma celého důchodového systému. Financovat plánované zvýšení důchodů od příštího roku z peněz na privatizačních účtech prý nic nevyřeší.

Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi nedávno schválila novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku ČR, která mimo jiné usnadňuje převod peněz mezi tzv. Fondem privatizace a státním rozpočtem.

Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ.

Od ledna 2019 by měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o 1000 korun měsíčně. Státní pokladnu by mělo zvýšení důchodů stát zhruba 14,5 miliardy korun. Ve fondu bylo ke konci loňského roku 21,96 miliardy korun. 

"Tohleto vyprázdnění nic nevyřeší, to jsou tak drobné vzhledem k tomu, co se vyplácí a bude vyplácet v té penzijní záležitosti, že ta reforma je nutná. Parciální kroky mohou krátkodobě opravdu rozpočet vylepšit, ale když se podíváme na rozměr, tak 14 miliard, kdyby se to proinvestovalo alespoň, prosím. Ale spotřebovat je...," řekl dnes Pilný v Otázkách Václava Moravce. Uvedl také, že závod v populismu v Česku podle něj může vyhrát pouze předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

V minulém roce se na důchody vyplatilo poprvé přes 400 miliard korun, bylo to 404,4 miliardy. Celkem se na důchody loni vybralo 405,3 miliardy Kč. Důchodový systém v Česku se tak poprvé po osmi letech dostal ze schodku.

Témata:  důchody Ivan Pilný ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy