Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelíbí se vám zákaz prodeje o svátcích či protikuřácký zákon? O absurdních zákonech můžete hlasovat

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha – Nelíbí se vám nařízení a zákony, které podle vás až příliš regulují život? Nově o nich můžete diskutovat a hlasovat pro ně na serveru Deregulátor. Za projektem stojí poslanec za ANO Patrik Nacher.

Nacher je známý bojovník proti absurdním bankovním poplatkům, autor projektu bankovnipoplatky.com a ankety Nejabsurdnější bankovní poplatek. Podílí se také na několika projektech zaměřených na ochranu českých spotřebitelů a zvýšení jejich finanční gramotnosti.

Tentokrát se Nacher zaměřil na absurdní a nesmyslné regulace v českém právu. Od října 2017 totiž Nacher zastává post poslance a stal se předsedou podvýboru pro ochranu spotřebitele.

Na novém webu Deregulátor mají občané možnost nahlašovat, hlasovat a diskutovat o největších absurditách, které se objevují v českém právním systému. První místo prozatím drží regulace, která de facto znemožňuje uspořádat zabijačku pro veřejnost nebo přátele.

Těsně druhá je pak norma, která říká, že pokud po požití alkoholu poškodíte něčí majetek nebo zdraví, nenesete vinu sami. Zákon přenáší kus zodpovědnosti na toho, kdo vám alkohol prodal, tedy číšníky, hostinské, potažmo provozovatele restauračních zařízení. Do první pětky se dostal i zákaz prodeje o svátcích.

Lidé také mohou hlasovat o tom, jaké právní úpravy by naopak mohly pomoci chránit spotřebitele. Jednou z nich je například zavedení institutu hromadných žalob. Nacher pak chce ve Sněmovně prosazovat ty změny, které je realisticky možné prosadit. Na projektu spolupracuje se spotřebitelskými organizacemi jako je dTest nebo Poradna při finanční tísni.

„Deregulátor je českým terminátorem bojujícím s nesmyslnými paragrafy. Ťukáte si na čelo, když narazíte na nesmyslné nařízení? Naťukejte nám ho raději sem a my se pokusíme s tím něco udělat,“ slibuje Čechům web.

Témata:  Patrik Nacher zákony kouření

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy