Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidl stahuje sušené ovoce goji

Lidl, supermarket
Lidl, supermarket
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Lidl musí v Česku ze všech svých poboček stáhnout potravinu Vemondo Goji,– sušené plody kustovnice čínské, v balení 70 g, šarže L7195B. Dodavatelem potraviny je společnost Noberasco S.p.A., Carcere, Itálie. Nařídila mu to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

SZPI obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF notifikaci od partnerského dozorového orgánu v Itálii, že předmětná šarže goji obsahuje pesticid carbofuran v koncentraci 0,064 mg/kg. Carbofuran byl používán jako silný insekticid a pro své nežádoucí účinky jej EU od r. 2008 zakázala.

Lidl musí na pokyn inspekce nejen potravinu stáhnout z prodeje, ale také informovat zákazníky. "Důrazně varujeme před konzumací všechny spotřebitele, kteří si uvedenou šarži koupili," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

S kustovnicí obsahující karbofuran se inspekce setkala také loni v září, kdy český dovozce umístil na trh deset tun tohoto ovoce původem z Číny, a v červenci, kdy se dostalo na trh sedm tun.

Témata:  Lidl potraviny SZPI

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy