Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nabídka čtyř ministerstev pro ČSSD je velkorysá, říká Babiš, Jednání vázne v otázce daní, sociálních dávek a důchodů

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD a ANO se ještě nedohodly na rozdělení ministerstev. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) pokládá nabídku čtyř postů ve vládě pro sociální demokraty za velkorysou. Vyjednávání také drhne v otázce daní, sociálních dávek a důchodů.

Další vyjednávání mezi oběma stranami se dnes odpoledne odehraje na ministerstvu financí. "Nechceme zvyšovat daně, chceme je snižovat," uvedl Babiš ráno při příchodu na jednání vlády.

"Nějak se posouváme, důležitá je karenční doba, důchody, zákon o státní službě," komentoval Babiš dosavadní jednání o budoucí vládě se sociálními demokraty. Vyjednávání podle něj vedou se zástupci ČSSD jednotliví ministři i on sám. Například o zrušení neproplácených prvních tří dnů nemoci v úterý jednal telefonicky s poslankyní ČSSD Kateřinou Valachovou.

V otázce financí jde podle vicepremiéra a místopředsedy ANO Richarda Brabce o zásadní neshody. "Střetávají se tam dvě daňové koncepce: naše a sociální demokracie," řekl. Sociální demokracie trvá na progresivním zdanění příjmů fyzických osob i na sektorové dani.

Parametrické rozdíly mezi oběma stranami vidí Brabec i u otázky sociálních dávek a důchodů. Program týkající se životního prostředí, který pod něj jako ministra životního prostředí spadá, bude večer konzultovat s vyjednavačem za ČSSD telefonicky. Plánováno je dnes i jednání o školství.

ČSSD v úterý na sociálních sítích uvedla, že má zájem o ministerstvo práce, zdravotnictví či ministerstvo pro místní rozvoj kvůli podpoře bytové výstavby. Dále usiluje o resorty, kde má ANO kvůli Babišovu trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda střet zájmů. Za klíčovou považuje také otázku pojistek v případné koalici. ANO se ale klíčových resortů nechce vzdát. "Myslím, že to je velkorysá nabídka, když to propočtem přes mandáty," řekl dnes Babiš novinářům ke čtyřem nabízeným ministerským pozicím pro ČSSD. Jak jednání dopadne, nechtěl předjímat.

Témata:  vláda Andrej Babiš Richard Brabec Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy