reklama

S cestami začne Zeman na konci dubna. "Budou se řídit v sestupném pořadí procentem hlasů, které jsem v tomto kraji v prezidentské volbě získal. Zadruhé v každém kraji navštívím podle stejného kritéria tři města a jednu obec," řekl Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Největší podíl hlasů Zeman v prezidentské volbě získal v Moravskoslezském kraji.

Zeman se chce podle listu vymezit proti hejtmanům, kteří se veřejně ozvali s tím, že jejich úřady za jeho návštěvu kraje nehodlají platit stovky tisíc korun. "Každá několikadenní návštěva regionu totiž vyšla v průměru na 370.000 Kč, v některých případech dosahovala až na částku okolo tři čtvrtě milionu korun," uvedl deník.

Mezi hejtmany, kteří peníze za Zemanovy návštěvy vydávat nehodlají, například královéhradecký Jiří Štěpán z ČSSD, liberecký Martin Půta z hnutí STAN či lidovecký hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Ten Zemanovu návštěvu odmítl z rozpočtu kraje platit už loni, prezident pak cestu zrušil.

"Kde si hejtmani nepřejí, abych byl jejich hostem, jednoduše navštívím jen ta tři města a jednu obec a nic víc. To znamená, že odpadne setkání s krajským zastupitelstvem, s podnikateli, s osobnostmi kraje či s příspěvkovými organizacemi," řekl Zeman. "A samozřejmě, že ta tři města a jednu obec pokryje rozpočet prezidentské kanceláře," dodal.