reklama

Starosta Kralup Petr Holeček zdůraznil, že šlo o lokální neštěstí a další nebezpečí nehrozí. Exploze si vyžádala šest obětí na životech a dvě zranění.

Jeden ze zraněných má popáleniny druhého stupně zhruba na deseti procentech povrchu těla a druhý devastující poranění obličeje, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Vinohradská nemocnice v Praze po explozi v Kralupech aktivovala takzvaný traumaplán, který počítá s příjmem většího počtu pacientů. Ještě před polednem ho mohla odvolat.

Lukáš Hodík z krizového řízení města na radničních facebookových stránkách uvedl, že při čištění prázdné nádrže pravděpodobně nebyl dodržen technologický postup. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody příčina neštěstí zatím není známa. "Vyšetřovatel je na místě chvíli. Myslím si, že přesnou příčinu dnes ani znát nebudeme. Každopádně žádný další výbuch nebo požár nehrozí," uvedl Svoboda.

Společnost Unipetrol uvedla, že exploze se ozvala v jedné ze skladovacích nádrží v kralupské rafinerii a nedoprovázel ji požár. Zástupkyně mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jana Jandová řekla, že podle informací integrovaného záchranného systému neunikly nebezpečné látky do vzduchu ani do vody, na místě proto nebyli zástupci její organizace.

Neštěstí v Kralupech je jedním z nejtragičtějších výbuchů v průmyslových objektech v České republice od 60. let a druhou nejtragičtější explozí v Česku za posledních 30 let. Soustrast rodinám obětí dnes na twitteru vyjádřila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO).