Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řehák a Jireš z kauzy Rath odmítli vinu, jeden si stěžoval na odposlechy

Soudce Robert Pacovský
Soudce Robert Pacovský
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Praha - Manažeři zdravotnických firem Jindřich Řehák a Martin Jireš z korupční kauzy kolem bývalé středočeského hejtmana Davida Ratha tvrdí, že jejich firmy tendry vyhrály v poctivé soutěži a že úplatky za získání zakázek nepředávali. Uvedli to v závěrečných řečech, které dnes před Krajským soudem v Praze začali přednášet obžalovaní.

Kromě Jireše a Řeháka se dnešního jednání účastnili ještě Rath a Lucia Novanská, která však závěrečnou řeč odmítla pronést. Rath svojí závěrečnou řeč před soudem začne v pondělí. Jednání bude pokračovat celý příští týden.

Jireš ze společnosti Puro-Klima podle obžaloby předal úplatek šest milionů korun, aby jeho firma vyhrála výběrové řízení na dodávku vybavení do kladenského domova pro seniory a jednoho z pavilonů kladenské nemocnice. Manažer to odmítá a tvrdí, že se vše odehrálo podle zákona. "Zvítězili jsme v tendru a podle smlouvy jsme to vybavili. Všechno proběhlo naprosto standardně, dodnes všechny přístroje slouží," uvedl dnes v závěrečné řeči Jireš.

Uvedl také, že soud pracuje s presumpcí viny a je přesvědčen, že zakázky byly zmanipulované, protože se našly u Kateřiny Kottové a jejího manžela Petra peníze. "Pro soud není důležité, co se opravdu stalo, ale to co zaznělo v odposleších," prohlásil Jireš.

Jednatele firmy Hospimed Řeháka obžaloba viní z toho, že uplácel, aby jeho firma dostala zakázky na dodávky vybavení kolínské a kutnohorské nemocnice. Podle spisu předal úplatek 12 milionů korun. "Zcela kategoricky odmítám všechna obvinění, která jsou mi kladena za vinu," uvedl Řehák v úvodu závěrečné řeči.

Jireš i Řehák ve zrušeném rozsudku z roku 2015 dostali 5,5 roku vězení. Podobné tresty jim státní zástupce Petr Jirát navrhl i v nynějším opakovaném soudním jednání.

Jako poslední zazněla stručná závěrečná řeč Ivany Salačové, která jí soudu poslala písemně. Odkázala na svá dřívější vyjádření, v nichž se ke korupci přiznala. Podnikatelka má status spolupracující obviněné a ve zrušeném rozsudku jí byl uložen podmíněný trest. Ten jí navrhl státní zástupce i nyní.

Témata:  Kauza: Rath David Rath 1 Robert Pacovský

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy