reklama

Řekl také, že ve druhém Zemanově volebním období neplánuje personální změny na vedoucích postech prezidentské kanceláře. Věří, že současný tým dokáže splnit požadavky Zemana. Navrhovaný zákon, na jehož základě by musel získat bezpečnostní prověrku, považuje Mynář pro jeho nesystémovost za stupiditu.

Před 25 lety začal platit zákon, na jehož základě vznikla po rozdělení Československa kancelář českého prezidenta. Její historie ale podle Mynáře sahá do roku 1919, kdy se poprvé definovalo, co je kancelář prezidenta, jak by měla fungovat a jaký je její význam. V historii ČR kancléřské posty zastávalo pět mužů, padesátiletý Mynář je ve funkci od března 2013.

ČTK řekl, že v minulosti pro něj bylo nepředstavitelné, aby se stal úředníkem. "Člověk míní, život mění. Ze dne na den jsem se stal jedním z nejvýznamnějších úředníků v Česku," poznamenal. Jde podle něj o obrovský závazek. "Upřímně přiznávám, že mi trvalo relativně dlouhou dobu, než jsem se zorientoval," podotkl. Dokládá to podle něj, že aparát KPR je profesionální a je připraven při změně prezidenta fungovat po určitou dobu "samospádem".

Když byl Zeman zvolen v roce 2013 prezidentem, došlo podle Mynáře k několika personálním změnám jako náhrada za pracovníky, kteří se rozhodli odejít s Klausem. Nově byly obsazeny posty kancléře, mluvčí nebo ředitele zahraničního odboru. Důležitou změnou také podle něj bylo, že Zeman je na rozdíl od Klause "sova a ne skřivan". Pracovat tak začíná v dopoledních hodinách a končí později. "Musí se tomu přizpůsobit nejbližší lidé. Těžko by to mohlo fungovat, kdyby odešli ve tři a on chtěl pracovat do pěti, do šesti," řekl. S prezidentem na Hradě podle něj zůstává jeho sekretariát nebo vedoucí úseků a jejich nejbližší podřízení, "protože v daný moment musí být přání prezidenta vyplněno okamžitě".

Převzetí kancléřské funkce Mynářovi podle jeho slov zcela změnilo život. Rozvedl se s manželkou, což zdůvodňuje odloučením kvůli životu v Praze. "Neumím to hodnotit, jestli toho mám nebo nemám litovat. Přineslo mi to novou, krásnou a skvělou manželku a taky vytouženého syna. Přineslo mi to v mnoha ohledech spoustu negativních věcí, ale více pozitivních," řekl.