Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Těžký úděl českých premiérů? Sobotkovo odcházení je i koncem jedné politické etapy

Bohuslav Sobotka usoudil, že už pro něho v aktivní politice není místo
Bohuslav Sobotka usoudil, že už pro něho v aktivní politice není místo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Oznámení expremiéra Bohuslava Sobotky o tom, že končí v politice a ve Sněmovně je pomyslným výstřelem ke startu nových politických pořádků v zemi. Pověstné „Sobotkovo“ křídlo v ČSSD představovalo vážnou překážku ve vyjednávání o důvěře budoucího kabinetu premiéra Andreje Babiše, který v jistém smyslu představuje skutečný zlom v politickém vývoji po roce 1989.

Oznámení expremiéra Bohuslava Sobotky o tom, že končí v politice a ve Sněmovně je pomyslným výstřelem ke startu nových politických pořádků v zemi. Pověstné „Sobotkovo“ křídlo v ČSSD představovalo vážnou překážku ve vyjednávání o důvěře budoucího kabinetu premiéra Andreje Babiše, který v jistém smyslu představuje skutečný zlom v politickém vývoji po roce 1989.

Ať byl Bohuslav Sobotka jakýkoliv (neslaný – nemastný, bez charismatu, „úředníček“ či technokrat), rozhodně v rámci ČSSD představoval politika, který dbá především na slušnost. A jak to tak v české politice bývá, slušnost voliči neoceňují. Sobotka se však neliší od svých předchůdců, těžký úděl premiérování semlel mnohé. Snad jedinými premiéry, kteří dopadli dobře, jsou Václav Klaus a Miloš Zeman. O osudu slušného Petra Nečase v podstatě rozhodla jeho tehdejší milenka a přivedla ho na politické smetiště. Mladý slušňáček Gross dojel na nepořádek v soukromých věcech. Neslanému nemastnému Vladimíru Špidlovi mnozí nemohou přijít na jméno a viní ho z prosazování proevropských postojů. Sobotkův trpký konec skutečně není ničím výjimečný.

Jeho odchod z lavic Poslanecké sněmovny na konci tohoto měsíce reflektuje, co se děje v rozložené sociální demokracii. Po fiasku ve volbách došlo k absolutnímu potlačení liberálního křídla strany reprezentovaného pány Sobotkou, Jiřím Dienstbierem, Lubomírem Zaorálkem nebo do jisté míry předsedou Senátu Milanem Štěchem. Novým předsedou je umírněný a nevýrazný Jan Hamáček, za něhož na druhý pohled zdvihá otěže prozemanovský Jiří Zimola, který se rozhodně nebrání vstoupit do vlády s Andrejem Babišem. S tím Babišem, který za pomoci Sobotky dopomohl sociální demokracii k 7 a půl procentům. „Bordel“ v soc. dem. a Babišův styl vládnutí spojený s účastí ČSSD v této vládě může stranu pomalu ale jistě vymazat z politické mapy. I když Sobotka jistě nese obří podíl na prohře ČSSD v podzimních volbách, jeho odmítavý postoj ve věci účasti na vládě je prozíravý a pochopitelný.

Velmi výstižně Sobotkovo odcházení shrnul šéf Pirátů Ivan Bartoš. „ČSSD vstupuje do vlády s Andrejem Babišem, který fakticky stojí za Sobotkovým pádem. Navíc, vzhledem k situaci uvnitř sociální demokracie, tedy roztříštěnosti strany a neslavnému výsledku v parlamentních volbách, se bývalý předseda ocitá na druhé či spíše až třetí či další koleji. Je tedy více než pochopitelné, že se pan Sobotka stahuje do ústraní,“ uvedl.  To, že konec Sobotky v politice je také koncem jedné politické etapy, dokládají reakce ostatních politiků.

Většina politiků, kteří jsou nyní v opozici a často vystupovali proti Sobotkově vládě, shodně dodává, že si váží Sobotkovy integrity a slušnosti. Jediný, kdo Sobotku zkritizoval, byl prezident Miloš Zeman. Ke kritice se přidal také šéf SPD Tomio Okamura a velkorysost nepředvedl ani předseda vlády Andrej Babiš. A právě tato trojice politiků je u moci, nebo po ní reálně sahá. Lidem navíc snaha o konsensuální politiku nevoní. Sobotka je v průzkumech hodnocen spíše negativní, naopak „silový politik“ Babiš je nejoblíbenější.

Témata:  Bohuslav Sobotka komentář Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš Stanislav Gross Nečas - Klaus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy