Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze začalo jednání Hospodářské a sociální rady OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Praha - V Praze dnes začalo jednání Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC) o plnění rozvojových cílů světové organizace. Účastníci konference budou hledat způsob řešení nadnárodních problémů, jako jsou klimatická změna, konflikty nebo migrace.

Schůzky v Černínském paláci se účastní zástupci 67 zemí světa. "Musíme všichni společně řešit tyto problémy nejen v rámci vlastních hranic, ale také jako globální společnost. Mezi tyto problémy patří klimatické změny, konflikty, v jejichž důsledku trpí spousta lidí, a migrace," řekla zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová.

Pražská schůzka se věnuje rozvojovým cílům OSN někdy zvaným Agenda 2030. "Tato agenda vznikala čtyři roky a snaží se řešit největší výzvy, kterým čelíme jako globální společnost, a věříme, že během těchto dvou dnů se nám podaří najít spoustu řešení těchto palčivých problémů," řekla Mohammedová.

Předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák podotkl, že se státy všeobecně shodují na potřebě naplnit rozvojové cíle. "Je ale třeba propojit tyto cíle a finanční zdroje. K jejich realizaci chybí asi pět až sedm bilionů dolarů (103 až 144 bilionů korun)," upozornil.

Premiér v demisi Andrej Babiš na plénu řekl, že existence OSN velmi pravděpodobně zabránila další světové válce. Globální společnost však musí čelit dalším hrozbám, například terorismu.

Šéf české diplomacie Martin Stropnický (ANO) upozornil, že naplnění rozvojových cílů bude vyžadovat spolupráci všech zemí světa. "Čelíme největším výzvám, jakým kdy lidstvo čelilo. Zároveň ale máme také možnosti a znalosti, které lidstvo nikdy nemělo, abychom se s těmito výzvami vypořádali," řekl Stropnický. Dodal, že agenda 2030 přináší způsob, jak se vyhnout budoucím krizím. "Žádná země nemůže spoléhat sama na sebe. Pokud chceme dosáhnout té budoucnosti, jakou si přejeme, musíme spolupracovat," dodal.

Schůzka se koná v Praze díky tomu, že Česko radě v letošním roce předsedá. Stropnický to před začátkem jednání označil za velkou poctu a upozornil, že ECOSOC je třetí nejvýznamnější institucí OSN. Rada má vliv na financování 70 procent programů OSN, disponuje tak ročně 1,9 miliardy dolarů (39 miliard korun).

Témata:  ekonomika Andrej Babiš Martin Stropnický OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy