Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi ČSSD a ANO zůstávají rozpory ohledně daní, podle Faltýnka je ale půjdou vyřešit

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mezi sociálními demokraty a hnutím ANO dál zůstávají rozpory týkající se daňové politiky a proplácení prvních dnů nemocenské. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek je ale přesvědčen, že rozpory bude možné vyřešit. ČSSD také nadále požaduje pro případnou koaliční vládu pět ministerstev, zatímco ANO jí nabízí čtyři, řekl po jednání špiček obou stran předseda ČSSD Jan Hamáček.

ANO trvá na svém předsedovi Andreji Babišovi jako jediném kandidátovi na premiéra. V takovém případě ČSSD požaduje kontrolu nad ministerstvy financí, nebo vnitra. Chce tak zajistit, že Babiš nebude ovlivňovat vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhán. Požadavek ČSSD na vedení ministerstva vnitra nebo financí vzali vyjednávači ANO na vědomí, budou o něm dál jednat uvnitř hnutí.

Podle Hamáčka se vyjednávači ANO a ČSSD znovu sejdou ve čtvrtek. Schůzka bude dvoustranná a nebudou se jí účastnit představitelé KSČM, jak dříve někteří zástupci ANO a KSČM naznačovali.

ANO ale bude podle místopředsedy hnutí Richarda Brabce usilovat o to, aby se schůzka všech tří stran uskutečnila do konce příštího týdne, tedy ještě před sjezdem sociální demokracie. Komunisté by podle představ ANO měli ve Sněmovně podporovat menšinovou koaliční vládu ANO a ČSSD.

Po předchozím vyjednávání expertních týmů ANO a ČSSD 17 sporných bodů, deset z nich se podařilo dnes vyřešit, upřesnil Hamáček. Zmínil například to, že by vláda neprivatizovala státní majetek, garantovala nezávislost veřejnoprávních médií, garantovala, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů, nebo se přihlásila k závazku zvýšit výdaje na obranu do konce svého funkčního období na nejméně 1,4 procenta HDP.

Strany se dál neshodnou v pohledu na daňovou problematiku. ČSSD požaduje zavedení sektorové daně pro banky nebo zavedení progresivní daně z příjmu. ANO takové kroky odmítá. Podle Faltýnka se opakuje situace z vyjednávání o předchozí koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. "Věřím, že nakonec budeme schopni se dohodnout a jít tou cestou nezvyšování daní, úspor státu, efektivního hospodaření," řekl Faltýnek.

Obě strany se také liší v pohledu na proplácení prvních tří dnů nemoci, kde je podle Hamáčka na obou stranách vůle rozpory řešit, ale vyžádá si to ještě jednání. Brabec vyjádřil přesvědčení, že se v této oblasti podaří najít shodu na čtvrteční schůzce obou stran.

Hamáček na setkání s ANO řekl, že ČSSD má problém s tím, aby vládu vedl trestně stíhaný člověk. ANO ale podle něj trvá na tom, aby v čele kabinetu stál Babiš, a odmítlo i možnost, aby vláda byla bez předsedů obou koaličních stran. ČSSD proto chce garanci, že Babiš v čele vlády nebude mít vliv na vyšetřování svého obvinění z podvodu. "My jsme řekli, že za předpokladu, že bychom měli o takovémto projektu uvažovat, tak sociální demokracie bude požadovat buď řízení ministerstva vnitra, nebo ministerstva financí," řekl Hamáček.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO vláda Jaroslav Faltýnek Jan Hamáček

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy