Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražský vrchní soud potvrdil Radovanu Krejčířovi 15 let za zločiny spáchané v ČR

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Vrchní soud v Praze zamítl odvolání Radovana Krejčíře. Souhrnný trest 15 let vězení včetně pětiletého zákazu činnosti ve statutárních orgánech firem je tak pravomocný.

Odvolací senát odmítl argument Krejčířovy obhájkyně, že by se věc měla projednávat až v přítomnosti jejího klienta. To, že je muž nyní za mřížemi v Jihoafrické republice, je podle soudu přímým důsledkem toho, že v roce 2005 utekl českým policistům při domovní prohlídce své vily.

Současný přístup Krejčíře je podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky zcela účelový. "Proces jeho vydání není uzavřen a je to běh na dlouhý čas," uvedl soudce. Upozornil také na to, že Krejčířovu extradici do ČR komplikují další čtyři trestní řízení, která proti muži vede JAR mimo jiné pro vraždu a pro přípravu útěku z vězení.

Podle aktuálního rozsudku Krejčíř vytvořil fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava v hodnotě zhruba tří miliard korun vůči státnímu podniku Čepro. Peníze následně vymáhal soudně. Chtěl také uložit v sídle Tukového průmyslu falešné švýcarské franky a podplatit některého z celníků, aby je naoko zabavil na úhradu celního dluhu a následně s penězi uprchl. Tak by firmě vznikla vůči státu dvoumiliardová pohledávka. Celníka se poté Krejčíř chystal zavraždit.

Do Krejčířova souhrnného 15letého trestu jsou započítána i jeho dřívější odsouzení v ČR za půlmiliardový daňový únik a další trestné činy.

Podnikatel je nyní za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává 35 let vězení za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku je stíhán jako uprchlý, vrchní soud odvolání projednal v jeho nepřítomnosti.

Témata:  Radovan Krejčíř Vrchní soud v Praze Čepro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy