reklama

Vládní hnutí ANO Andreje Babiše je ve skvělé pozici. Ač se navenek tváří jako subjekt, který utlačují opoziční strany a nechtějí se s ním domluvit, situace mu vyhovuje. A pravděpodobně může vyústit do dvou scénářů. Prvním je sestavení nějaké formy vlády, kdy hnutí spolkne své menší partnery, tím druhým jsou předčasné volby. Kampaň k nim už Babiš v podstatě započal. Průzkumy mu fandí, dárečky v podobě jízdného zdarma mu možná nějaké to procento ještě přihodí.

Jako blesk z čistého nebe vláda bez důvěry schválila tříčtvrtinové slevy na jízdné pro všechny studenty a seniory nad 65 let věku. Jako blesk z čistého nebe se Andrej Babiš rozhodl usmířit s Českou televizí a navštívil jím opovrhovaný pořad Otázky Václava Moravce. A jako blesk z čistého nebe důrazně odsoudil (na rozdíl od prezidenta Zemana) ruské nařčení z přítomnosti toxické látky novičko v Česku, na summitu EU se snažil působit jako vzorný evropský státník. Současně jako jediný premiér od roku 1989 aktivně vyjednává s komunisty o podílu na vládě. Babiš a jeho hnutí se zkrátka snaží uspokojit co nejvíce možných voličských front.

V na první pohled zablokované Poslanecké sněmovně totiž ani druhá a ani třetí Babišova vláda nemusí získat důvěru. Vyvolání předčasných voleb by pro Babiše vůbec nebylo špatné. Hnutí má zdroje, má zajištěné mediální pokrytí a má čas na vedení kampaně – jde o vládu bez důvěry, nikoliv plnohodnotnou. A průzkumy veřejného mínění Babišův náskok jen utvrzují. Nehlasitější odpůrci Babiše – Starostové a nezávislí, TOP 09 a lidovci by dosáhli katastrofálních volebních výsledků a do poslaneckých lavic by se nedostali. Výrazně ztrácejí podle volebního modelu CVVM i Okamurovci. Babišovi naklonění komunisté a zimolovská ČSSD by v součtu získali na přes 20 procent, Piráti jakožto nejsilnější opoziční strana jen 12,5 procenta. Podobně by na tom byla ODS. Hnutí ANO by stále sahalo až po 31 procentech hlasů.

V takové situaci by se ANO zbavilo svých největších odpůrců a Sněmovna by s výjimkou ODS (bez Václava Klause mladšího) a většiny Pirátů byla v podstatě probabišovská. Druhým možným scénářem je, že se Babiš konečně domluví s ČSSD na vládě, která získá důvěru (i v tomto případě však hrozí brzký rozklad, pokud by Babišovo hnutí prohlasovávalo záležitosti, které soc. dem. nevoní, s Okamurovci a komunisty).

Pak záleží na tom, v jaké kondici sociální demokraté jsou. Stejně tak v jaké kondici jsou komunisté. Hnutí ANO se v současnosti profiluje spíše jako levicové, pokud by skutečně vládlo a dovládlo s troskami sociální demokracie, může se stát, že ji do sebe částečně „vcucne“. Komunisté i soc. dem. masivně ztratili hlasy v minulých volbách právě na úkor hnutí ANO. Je zde pak velký otazník, jak zapůsobí na jejich voliče nová pozice „přisluhovačů“ vlády Andreje Babiše. Co se týče ostatních opozičních stran, nepozorujeme žádné známky toho, že by případným předčasným volbám nějak chtěly bránit.  Bohužel jsou zřejmě nepoučitelné a do jisté míry i bezradné.