Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladý aktivista Jakub Čech prohrál spor s prostějovskou primátorkou

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Prostějov - Primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD) neporušila zákon o obcích, když v únoru při projednávání dalšího postupu magistrátu ohledně plánované stavby nákupního centra firmy Manthellan přerušila jednání zastupitelstva a jeho členové pak diskutovali s právníky bez účasti veřejnosti. Oznámilo to ministerstvo vnitra. Podle 17letého aktivisty se ale resort mýlí.

Ministerstvu vnitra kvůli neveřejné přestávce v jednání zastupitelstva zaslali podnět opoziční zastupitelka Hana Naiclerová a aktivista Jakub Čech, protože podle nich mohl být porušen zákon.

"Po prostudování informací z podnětů a z vyjádření statutárního města Prostějova dospělo ministerstvo vnitra k závěru, že postup primátorky potažmo zastupitelstva jako celku, který ve svém důsledku vedl k přerušení zasedání zastupitelstva, nelze hodnotit jako rozporný se zákonem o obcích," stojí ve zprávě ministerstva vnitra.

Zákon o obcích podle ministerstva vnitra podobné neveřejné porady zastupitelům nezakazuje. Zastupitelé ale na těchto setkáních, které nelze považovat za zasedání zastupitelstva, nesmějí přijímat rozhodnutí či předjednávat další body programu. Zákon podle ministerstva zároveň nevylučuje vyhlášení přestávky. Neveřejnou poradu zastupitelů s právníky ohledně dalšího postupu při plánované stavbě nákupního centra pak ministerstvo vnitra označilo za legitimní.

Podle Čecha jsou závěry ministerstva mylné. "Ministerstvo absolutně ignorovalo, že byli občané kráceni na svém právu vystoupit k problematice Manthellan, neboť když bod měl proběhnou od 15:00, tak místo toho ho začali zastupitelé projednávat neveřejně. Navíc podle svědectví zastupitelky tam dokonce zastupitelé hlasovali," řekl dnes Čech, podle kterého postup primátorky Raškové není problematický jen z právního, ale především z politického hlediska. "Uzavírání jednání o tak zásadní věci, jako je přeměna centra města, by si slušný politik vůbec neměl dovolit," míní Čech.

Rašková tvrdí, že jednání zastupitelstva pouze přerušila. "K jednacímu bodu číslo osm jsem vyhlásila řádnou přestávku se žádostí k zastupitelům a radním, aby setrvali v místnosti. Během této přestávky byla porada právní kanceláře Ritter-Šťastný s klientem, tedy městem Prostějovem, týkající se dalšího postupu ve věci budoucí stavby nákupní galerie," uvedla.

Právní kroky podle Raškové nebylo vhodné probírat na veřejném jednání. Z právní porady podle primátorky nevzniklo žádné usnesení. Podle Čecha primátorka ale nejprve oznámila, že jednání bude nyní neveřejné. "Když ji někdo upozornil na nezákonnost takového kroku, opravila se, že se jedná o řízenou přestávku," řekl.

Témata:  Prostějov Ministerstvo vnitra České republiky zastupitelstvo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy