Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mynář s vydáním hackera Nikulina do Ruska nesouhlasí, ČR je na úrovni Bangladéše, tvrdí

Vratislav Mynář /SPOZ/
Vratislav Mynář /SPOZ/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Česko vydalo údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Odletěl v noci na dnešek. Rusko, které mělo o Nikulina také zájem, nad tímto krokem vyslovilo politování. Proti extradici se vyslovil i hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle něj se zdá, že to bylo od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) minimálně nezákonné rozhodnutí.

Nikulinův advokát Martin Sadílek míní, že vydání brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v ČR. Podaná kasační stížnost by podle něj měla mít ze zákona odkladný účinek. "Pokud je pravdou, co je v médiích a co říká advokát pana Nikulina, v tom případě ministr spravedlnosti zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky," řekl pro e15.cz Zemanův kancléř.

Kdokoliv v Česku by měl mít podle něj právo využít veškeré právní možnosti. Mynář ale připouští, že nyní už je situace nezvratná a z USA Nikulina zřejmě nikdo nevydá. "Prověřit zákonnost postupu pana ministra by ale jistě bylo pro veřejnost důležité. Kdo jiný by měl více ctít zákon než ministr spravedlnosti," podotkl.

O vydání Nikulina mělo zájem také Rusko. Pelikán ale ČTK řekl, že žádost USA posoudil jako důvodnější. "Možnost kasační stížnosti stále má, ale zákon jasně hovoří o tom, že jsme povinni ponechat žadatele o azyl na svém území do doby vyřízení jeho správní žaloby, nikoliv ještě i kasační stížnosti," vysvětlil Pelikán.

Mynář se dle serveru irozhlas.cz v půlce ledna tajně sešel s Nikulinovým advokátem Sadílkem, prý z osobních důvodů. K setkání s Pelikánem pak kancléř sdělil, že to bylo kvůli předání dopisu od Nikulinovy matky. "Jsem dalek toho, abych mu nějakým způsobem radil," řekl.

O Nikulinovi mluvil tento týden se svými českými kolegy šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, který je na návštěvě v Česku. "Na mě je těch náhod nějak moc. Přijede třetí nejvýznamnější politik Spojených států amerických, je tady letadlo na převoz vězňů, Ústavní soud rozhodne v úterý a rozhodnutí pana ministra a celá ta akce proběhne v nočních hodinách," dodal Mynář. Kancelář prezidenta ale prý žádné kroky v tomto případu podnikat nebude.

Politici Pelikánovo rozhodnutí většinou chválí. Souhlasně se pro Českou televizi vyjádřili například člen zahraničního výboru Vít Rakušan (STAN), poslankyně ODS Miroslava Němcová nebo šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Proti je místopředseda KSČM Josef Skála: "Jestli si chceme hodně zavařit vztahy směrem na Východ, tak se nám to asi podaří. Nevím, v jakém zájmu České republiky to je," řekl České televizi.

Témata:  Vratislav Mynář Robert Pelikán Jevgenij Nikulin Rusko USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy