Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři vyhoštění ruští diplomaté dnes mají opustit ČR. Česká diplomacie věří, že termín dodrží

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česko by dnes měli opustit tři členové ruského diplomatického personálu. Byli vyhoštěni v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Recipročně musí tři čeští diplomaté opustit Rusko, a to nejpozději do 5. dubna.

"Nepředpokládáme, že by ruská strana nerespektovala to, co jsme jim v rámci nóty minulý týden předali. V minulosti se nikdy nestalo, že by někteří neuposlechli, když jsou označeni za nežádoucí osoby," řekla mluvčí MZV ČR Irena Valentová.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) se setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským v pondělí 26. března, kdy ho o vypovězení tří osob informoval. Lhůta, kdy společně s rodinnými příslušníky musí opustit Česko, vyprší dnes. O koho konkrétně se jedná, se podle diplomatických zvyklostí nezveřejňuje. "Nemůžeme vzhledem k diplomatickým zvyklostem specifikovat zařazení oněch tří diplomatů," uvedl v pondělí Stropnický.

Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila přes dvě desítky ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky diplomacie Martin Stropnický Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy